Σε βαθιά ύφεση χωρίς αντιστάσεις βουλιάζει η ελληνική οικονομία. (Καθημερινή)

13-Μαίου-2010.Της Δημητρας Mανιφαβα.

Κατά 2,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο Πτώση 4,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο

Σε αρνητικούς ρυθμούς κινείται η ελληνική οικονομία, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8%, ενώ συνολικά για το 2010 η ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, θα διαμορφωθεί στο 4%. Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ αποδίδει τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην πτώση των επενδύσεων, καθώς και στη σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν αν μη τι άλλο όχι μόνο τη δημοσιονομική κρίση, αλλά και το έλλειμμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, για το οποίο η κυβέρνηση έως τώρα είχε περιορισθεί σε διαπιστώσεις και αόριστες εξαγγελίες, παρά το γεγονός ότι σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος τόνιζε την ανάγκη για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων παράλληλα με τη λήψη των δημοσιονομικών μέτρων.

Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κινείται σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς, τα νέα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) αν και ανακοινώθηκαν από τις αρχές Μαρτίου δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, ενώ το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων δεν αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τον Σεπτέμβριο. Ενδεικτικό ακόμη της ολιγωρίας σε αυτό τον τομέα είναι ότι μόλις χθες αποφασίστηκε η δημιουργία διυπουργικού οργάνου, αποτελούμενο από τον υπουργό Οικονομικών, την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο την προώθηση των επενδύσεων.

Το περιβάλλον, πάντως, όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα είναι εξόχως αρνητικό σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση και στην κατανάλωση. Η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο του 2010 υποχώρησε σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009 κατά 4,5%. Η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση με τις οικοδομικές άδειες να έχουν μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 11,9%. Ολοι οι κλάδοι του εμπορίου -λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο και εμπόριο αυτοκινήτων- περνούν εξαιρετικά δύσκολες ημέρες από τις αρχές του 2010. Τα σημάδια της κρίσης είχαν φανεί από το 2009, με τις εμπορικές επιχειρήσεις να σημειώνουν υποχώρηση του τζίρου τους κατά 7% και της κερδοφορίας τους κατά 35%.

Το τελευταίο είναι συνέπεια της περικοπής του εισοδήματος, αλλά κυρίως της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί στους καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari και της Tempo-Omd για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη συμπεριφορά του Ελληνα καταναλωτή, ένας στους δύο χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τα τρέχοντα έξοδά του, επτά στους δέκα δαπανούν τα χρήματά τους πιο προσεκτικά, ενώ πλέον οι περισσότεροι κυνηγούν τις προσφορές

Γράφημα.

s22_1

Advertisements

About this entry