Σόιμπλε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 20:09
Τελευταία Ενημέρωση : 25/11/2011 21:26

 

Ανοιχτό άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας-ΕSM), επισήμανε όμως πως οι αρχές στις οποίες βασίζεται ο μηχανισμός αυτός έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters πως εξετάζεται το ενδεχόμενο μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο μηχανισμό στήριξης των κρατών-μελών, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων διαβουλεύσεων γύρω από την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να θεσμοθετηθούν στην ευρωζώνη αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.

Τα κράτη της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει αρχικά να προβλέπονται στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και ρήτρες που θα επιβάλλουν τη συμμετοχή ιδιωτών και σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις. Το θέμα αυτό αποτελούσε άλλωστε πάγιο αίτημα του Βερολίνου, που επέμενε να αναλάβουν και οι ιδιώτες επενδυτές- δηλαδή οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέρος των ζημιών που θα προκύψουν από την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί πλέον να μην προβλέπονται τέτοιου είδους ρήτρες στους κανόνες του ESM.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα αξιωματούχος της ΕΕ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι περιφερειακές χώρες τάσσονται κατά των ρητρών αυτών, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Αλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν, ωστόσο, ότι η Γερμανία δεν είναι ανυποχώρητη ως προς το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα συναινούσε στην αφαίρεση των εν λόγω ρητρών μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί να γίνουν στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Βερολίνο θέλει να εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη των υπολοίπων χωρών στο θέμα των αλλαγών της συνθήκης της ΕΕ, προτού αρχίσει να κάνει παραχωρήσεις.

 

πηγή : http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2097997

Advertisements

About this entry