Ψέμα πάνω στο ψέμα

Ρωτήθηκε ο Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, πώς γνωρίζει ποια θα είναι η ωφέλεια στο επίπεδο των τόκων από το PSI και την περιέλαβε στον προϋπολογισμό, όταν η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων ακόμα δεν έχει αρχίσει. Απάντησε παραπέμποντας στην απόφαση της 26ης Οκτώβρη, σημειώνοντας με νόημα ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε σε συμφωνία με την τρόικα.
Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η τρόικα συμφωνεί στο μπαλαμούτιασμα του προϋπολογισμού. Αυτό γίνεται συνέχεια. Βάζουν νούμερα βάσει «προβλέψεων», οι οποίες διαψεύδονται πάνω στο τρίμηνο, και τις οποίες στη συνέχεια αλλάζουν, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό. Οπως και άλλες φορές έχουμε γράψει, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει καταντήσει ένα κωλόχαρτο που το ψηφίζουν επειδή είναι συνταγματικά υποχρεωμένοι να το ψηφίσουν. Επομένως, εάν ναυαγήσει και το PSI+, όπως προβλέπουν πάρα πολλοί μέσα στο αστικό στρατόπεδο, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αναθεωρήσουν τον προϋπολογισμό για μια ακόμη φορά.
Ξέρετε ποιο θα είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θ’ αντικαταστήσουν τα παλιά; ρωτήθηκε ο Βενιζέλος. «Μα προφανώς ξέρουμε», απάντησε παραπέμποντας στις… παραμέτρους βάσει των οποίων θα προκύψει το 120% (χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020). Αφού ξέρει, γιατί δεν το ανακοινώνει; Γιατί δεν διαψεύδει την ειδησεογραφία, σύμφωνα με την οποία ο Νταλάρα ζητά, για λογαριασμό του συνδικάτου των τραπεζών που εκπροσωπεί, επιτόκιο 8% συν ρήτρα αύξησής του ανάλογα με τη μελλοντική αύξηση του ΑΕΠ; Γιατί δεν κλείνουν τη συμφωνία, αλλά εξακολουθούν να παζαρεύουν πίσω από σφαλισμένες πόρτες, όχι στην Ελλάδα αλλά στη Φρανκφούρτη;
Ενας συνάδελφος του Βενιζέλου στην κυβέρνηση, ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προσπαθεί να δείξει δήθεν αποστασιοποιημένος από την οικονομική πολιτική, για να στηρίξει την… προεκλογική του εκστρατεία για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο χαρακτήρισε «μια τρύπα στο νερό» το στόχο για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά επιβεβαίωσε σαφέστατα ότι οι τραπεζίτες ζητούν εξωφρενικά τοκογλυφικά επιτόκια για να προσχωρήσουν στο PSI. «Κατά τη γνώμη μου η κουβέντα πρέπει να είναι η σοβαρή σκληρή και διαπραγμάτευση στους όρους του δανείου. Γιατί, αν παραδείγματος χάριν οι τραπεζίτες ζητάνε τα επιτόκια που ακούω –ο κ. Νταλάρα δηλαδή που εκπροσωπεί το λόμπι των Τραπεζών– τότε έχουμε τρελαθεί εντελώς και δεν μπορούμε να πάμε σε τέτοιες διαδικασίες. Αυτό είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των συμπολιτών μας», είπε μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Χατζηνικολάου, την περασμένη Δευτέρα.
Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, δεν θ’ αργήσει η μέρα που θα αποκαλυφθούν και τα νέα ψέματα του Βενιζέλου.
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011
πηγή  : http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=14905&cat_id=21
Advertisements

About this entry