Η μεγάλη πτώση του ευρώ προβληματίζει την ευρωζώνη

Hμερομηνία :  28-12-11

 

Το ευρωπαϊκό νόμισμα πέφτει, μετά 10 ολόκληρους μήνες, κάτω του 1,30 δολαρίου

 

Το ευρώ διολίσθησε πολύ σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Υποχώρησε κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1,30 δολαρίου – κάτι που δεν είχε συμβεί μετά τον Ιανουάριο του 2011 – θύμα των αβεβαιοτήτων που αιωρούνται στην ευρωζώνη.

Στις 19.00 ώρα Ελλάδας στο Λονδίνο το ευρώ ανταλλασσόταν προς 1,2912 δολάριο ΗΠΑ. Επίσης ανταλλασσόταν το ευρώ προς 100,72 γιέν: είναι η χαμηλότερη ισοτιμία της 10ετούς ιστορίας του.

Τους αναλυτές προβληματίζει ιδίως το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, που η ΕΚΤ έχει δανείσει σε περίπου 500 μεγάλες τράπεζες στην ευρωζώνη και τα περίπου 450 δισ. ευρώ που αυτές καταθέτουν κατευθείαν με το ημερήσιο επιτόκιο στην ΕΚΤ αποφεύγοντας, πάση θυσία, τον διατραπεζικό δανεισμό στη συγκυρία αυτήν.

Από τον επενδυτικό οίκο Forex.com. διέρρευσε ότι η αισθητή μεταβολή στην ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ-ευρώ καταγράφηκε με «φόντο» την κίνηση μη κατονομαζόμενου οίκου επενδύσεων της Ελβετίας, να μετατρέψει σήμερα σε αμερικανικά δολάρια μεγάλη ποσότητα των αποθεματικών του σε ευρώ, κίνηση που λόγω του χαμηλού γενικώς εορταστικού όγκου συναλλαγματικών συναλλαγών, αποτυπώθηκε με ανάγλυφο τρόπο.

Η συνεχιζόμενη δυσφορία της ΕΚΤ, να δανείζει προμηθευόμενη ιταλικά κρατικά ομόλογα, επισκίασε τη σημερινή εξασφάλιση άνω των 10,5 δισ. ευρώ από τη Ρώμη μέσω δημοπρασίας τίτλων της, με περίπου το μισό από το ασύμφορο επιτόκιο του Νοεμβρίου, αναφέρεται αργά σήμερα στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Οι χρηματαγορές νευρικά θα υποδεχθούν τη δημοπρασία, στην οποία η Ρώμη προχωρά και αύριο Πέμπτη, προστίθεται.

Η Ρώμη για να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της μέσα στο δωδεκάμηνο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2012 χρειάζεται οπωσδήποτε 450 δισ. ευρώ και μάλιστα ισόρροπα κατανεμημένα ανάμεσα στα δύο εξάμηνα. «Αληθινή πρόκληση» χαρακτηρίζουν το εγχείρημα της κυβέρνησης Μόντι οι ίδιες πηγές στην έδρα της ΕΚΤ.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/12/2011_420244

Advertisements

About this entry