Οταν οι καλύτεροι απόφοιτοι προτιμούν τη διδασκαλία από τη Wall Street

Bloomberg

Είμαστε μάρτυρες της παρακμής και πτώσης του επαγγέλματος της επενδυτικής τραπεζικής, όπως το είχαμε γνωρίσει τα τελευταία 40 χρόνια. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι παντού. H ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου στη Wall Street, όπως απαιτείται από το νομοσχέδιο Dodd-Frank και συντάσσεται από τη Fed, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Επιτροπή Προθεσμιακών Συμβολαίων και άλλους φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα απαιτεί από τις εναπομείνασες εταιρείες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, να περιορίσουν την ανάληψη κινδύνων, καθώς και τις επενδύσεις δικού τους κεφαλαίου. Πέρα από το γεγονός ότι η ανάληψη κινδύνων για ίδιον όφελος δεν είχε καμία σχέση με την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, και ότι η ικανότητα της Goldman Sachs να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο στοίχημα για ίδιον όφελος κατά της αγοράς ενυπόθηκων δανείων ήταν αυτή που ουσιαστικά βοήθησε να σωθεί η εταιρεία, οι νέοι κανονισμοί θα περιορίσουν σημαντικά τα έσοδα και την κερδοφορία της Wall Street σε μια περίοδο μεγάλης επιβράδυνσης της δραστηριότητας.

Το να μην είσαι σε θέση να πραγματοποιήσεις αυτά τα μεγάλα στοιχήματα για ίδιον όφελος όταν τα βλέπεις να εξελίσσονται -κάτι που ουσιαστικά σημαίνει το κλείσιμο του καζίνο που έχει καταστεί τις τελευταίες δεκαετίες η Wall Street- θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες κερδοφορίας των τραπεζιτών. Εκτός αυτού, θα προστατεύσει τους υπολοίπους από εμάς την περίοδο που εκείνα τα μεγάλα στοιχήματα θα αποτύχουν ή θα αναγνωριστούν ως πολύ επικίνδυνα.

Πλέον έχουν μειωθεί και οι διαφωνίες για το κατά πόσον η Wall Street εξαρτάται υπερβολικά από τις συναλλακτικές της δραστηριότητες. Κοντά στο 90% των κερδών της Bear Stearns κατά τα χρόνια που οδήγησαν στην κατάρρευσή της, τον Μάρτιο του 2008, προήλθαν από τις δραστηριότητες συναλλαγών και έκδοσης χρέους. Τα ποσοστά δεν διαφέρουν και τόσο πολύ στην περίπτωση της Goldman Sachs. Η επιβράδυνση της δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τα διαφαινόμενα «κράσπεδα» στις συναλλαγές, έχει οδηγήσει σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας. Οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και Bank of America προανήγγειλαν προσφάτως τα σχέδια απολύσεών τους. Ωστόσο, αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι ξένες εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν το μεγάλο βήμα στη Wall Street. Η Nomura Holdings λίγο-πολύ αποσύρθηκε από το πείραμα εισόδου της στη Wall Street (είχε αγοράσει τις ευρωπαϊκές και ασιατικές δραστηριότητες τραπεζικής της Lehman Brothers), ενώ εταιρείες όπως οι Societe Generale, UBS, Credit Suisse και RBS περιορίζουν όλες τις δραστηριότητές τους στη Wall Street. Τον Νοέμβριο, το πρακτορείο Bloomberg είχε υπολογίσει ότι περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχουν χάσει ή θα χάσουν τις θέσεις τους φέτος. Οχι μόνο αναμένεται να συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον οι περικοπές θέσεων, αλλά θα συνεχίσουν να μειώνονται και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αμοιβών τραπεζιτών και χρηματιστών, όπως αρκετοί ανακαλύπτουν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, της γνωστής και ως εβδομάδας μπόνους.

Ο πιο αξιόπιστος δείκτης για τις μελλοντικές προοπτικές της Wall Street είναι ο τρόπος με τον οποίο οι απόφοιτοι των Χάρβαρντ, Πρίνστον και Γέιλ, που υποτίθεται ότι είναι οι καλύτεροι και εξυπνότεροι, διαλέγουν να περάσουν τα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους. Για χρόνια, ορδές αποφοίτων από αυτά τα πανεπιστήμια ακολουθούσαν τη ταχύτερη διαδρομή προς τη Wall Street. Πλέον, η συγκεκριμένη διαδρομή έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολη. Για εκείνους που επιλέγουν το συγκεκριμένο μονοπάτι, πλην των μειωμένων προοπτικών, υπάρχει πλέον και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση των συμφοιτητών τους που συμμετέχουν στα κινήματα τύπου «Occupy Wall Street». Ολοένα περισσότερο, οι τράπεζες χάνουν ταλέντα που προτιμούν να διδάξουν, για παράδειγμα. Αυτό ίσως αποτελεί την πιο ενθαρρυντική συνέπεια της κρίσης.

 

πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/12/2011_467396

Advertisements

About this entry