«Συναγερμός» στην κυβέρνηση και τα διυλιστήρια λόγω Ιράν Πηγή:www.capital.gr

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 – 10:11

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο οικονομικών αλλά και στα επιτελεία των Ελληνικών Πετρελαίων και άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων από την επαπειλούμενη επιβολή κυρώσεων στο Ιράν από τη Δύση και τις επακόλουθες απειλές της Τεχεράνης ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Την θαλάσσια δίοδο από την οποία διέρχεται το 40% σχεδόν της παγκόσμιας δια θαλάσσης μεταφερόμενης παραγωγής πετρελαίου. Και αυτό διότι το Ιράν αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ελλάδας με αργό πετρέλαιο.

Νέα αποσταθεροποίηση

Για την κυβέρνηση, κάθε άνοδος των τιμών του πετρελαίου απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό που έχει παραδοχές με πολύ χαμηλότερες τιμές ενέργειας από αυτές που θα διαμορφωθούν σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στον Περσικό.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει ήδη την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς από τη μία καλείται να συμμετάσχει στην διαμόρφωση των σχετικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από την άλλη να αποφύγει την περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομίας. Η εκτίμηση ορισμένων κύκλων ότι πιθανή αύξηση των τιμών πετρελαίου θα ενισχύσει και τα δημόσια έσοδα (ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές στα πρατήρια βενζίνης αποδίδεται υπό την μορφή φόρων στο κράτος) παραγνωρίζει ότι η ζήτηση έχει καταστεί ιδιαίτερα ελαστική. Οι καταναλωτές θα περιορίσουν κι άλλο την κατανάλωση.

Επιπλέον, η Αθήνα προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν επί πιστώσει, γεγονός που καθιστά την εξάρτηση της χώρας ακόμα μεγαλύτερη δεδομένης της οικονομικής κατάστασης. Υπενθυμίζεται η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. H εξάρτηση του ομίλου των ΕΛΠΕ από τις ιρανικές προμήθειες εμφανίζεται σαφώς αυξημένη σε σχέση με αυτή της Motor Oil, η οποία διαθέτει περισσότερες εναλλακτικές γραμμές προμηθευτών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

Τα ελληνικά διυλιστήρια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κύκλων της αγοράς των διυλιστηρίων, η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές ιρανικού αργού ισοδυναμεί με το 10% έως 20% της συνολικής εγχώριας ζήτησης. Την μεγαλύτερη σχέση με το Ιράν διατηρεί ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Πάντως τόσο ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων όσο και η Motor Oil διατηρούν διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμηθευτών αργού.

Δύο παράμετροι ακόμα κρίνουν όμως τις προοπτικές των μικροοικονομικών σε ένα δυσάρεστο ενδεχόμενο. Πρώτον, η Τεχεράνη είναι πολύ πιο ευέλικτη στους τρόπους και τους χρόνους αποπληρωμής. Δεύτερον, η μεγάλη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών που διαθέτει η Motor Oil της παράσχει upside εάν χρειαστεί να καλυφθούν οι ανάγκες ζήτησης άλλων μεσογειακών χωρών που εξαρτώνται από τον ιρανικό εφοδιασμό.

Ναυτιλία

Την ίδια ώρα, κλυδωνισμούς δέχεται και η ναυτιλιακή βιομηχανία αφού εκτιμάται ότι ενδεχόμενη διατάραξη της ομαλής ροής αργού από τον Περσικό θα απομακρύνει δεξαμενόπλοια από εκεί βάζοντας τα σε άλλες αγορές και πιέζοντας έτσι τους ναύλους στα δρομολόγια αυτά, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ευκαιρίες στα τάνκερ μεταφοράς διυλισμένων προϊόντων μεσαίου βεληνεκούς. Ειδικά στις αγορές της Μεσογείου, αφού εκτιμάται ότι πιθανές ελλείψεις θα καλυφθούν από εξαγωγές από καλά εφοδιασμένες μονάδες.

Ναυτιλιακοί κύκλοι προσθέτουν βέβαια πως κάθε εμπάργκο και κάθε διακοπή της ομαλής ροής δημιουργεί και μεγάλες ευκαιρίες για τους πλοιοκτήτες εκείνους που δεν θα διστάσουν να στείλουν τα πλοία τους σε μια τόσο επικίνδυνη ζώνη. Θυμίζουν μάλιστα τους δυσθεώρητα υψηλούς ναύλους που έδωσαν κάποιες εξαγωγές από τη Λιβύη στου πρώτους μήνες του εμφυλίου, όταν οι αντάρτες επιθυμούσαν να εξάγουν παράλληλα με το καθεστώς Καντάφι αμφότεροι υπό την απειλή των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι Ευρωπαίοι «όμηροι»

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην μεγάλη έκθεσή της στις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη. Μεγάλη είναι και η έκθεση της Ισπανίας και της Ιταλίας. Έτσι, η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Η Τεχεράνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών (OPEC), με 2,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως.

Το ράλι πάνω από τα 100 δολάρια

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται κοντά στο υψηλότερο επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, μετά και τις απειλές του Ιράν ότι θα κλείσει τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ εάν υιοθετηθούν από τη διεθνή κοινότητα κυρώσεις που θα πλήττουν τις εξαγωγές του. Έτσι, το αργό έχει επανέλθει σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων και μέσα σε τρεις μήνες έχει σημειώσει κέρδη της τάξης του 25%. Τον Μάιο, οπότε και κλιμακώνονταν οι λαϊκές εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική, το αργό στην Νέα Υόρκη είχε σημειώσει υψηλό 2 ετών στα 114,83 δολάρια .

Αντίβαρο, αν και ανεπαρκές σε περίπτωση διαταραχής της ομαλής ροής πετρελαίου από τον Περσικό, μπορεί να αποτελέσει η αναδρομολόγηση των Σαουδαραβικών εξαγωγών στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω υπαρχόντων αγωγών, αλλά οι ανεπαρκείς λιμενικές υποδομές δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση.

Φυσικό αέριο

Ζήτημα γεννάται και για το φυσικό αέριο. Τα αποθέματα φυσικού αερίου εκτιμώνται σε 28,13 τρισ. κ.μ., υπολειπόμενα μόνο έναντι των ρωσικών, αντιστοιχούν δε στο 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων, και μόνο στο 2,7% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής. Η ιρανική κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αξιοποίηση αυτών των αποθεμάτων στοχεύοντας σε αύξηση της ετήσιας παραγωγής από τα σημερινά μη ικανοποιητικά επίπεδα των 130 δισ. κ.μ. σε 600 δισ. κ.μ. μέχρι το 2025, καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών τόσο προς Ανατολάς, όσο και προς Δυσμάς.

Τι λέει το ΥΠΕΞ για τις διμερείς σχέσεις

Με βάση συνοπτικό σημείωμα της Β3 Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Βορείου Αφρικής, Μ. Ανατολής και χώρες Κόλπου του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, το Ιράν αποτελεί «τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας στον χώρο Μ. Ανατολής-Β. Αφρικής, βάσει του όγκου διμερούς εμπορίου». «Το εξωτερικό εμπόριο Ελλάδος-Ιράν παρουσιάζει έντονες αυξομειώσεις χαρακτηρίζεται δε, από το μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σε βάρος της χώρας μας, γεγονός το οποίο οφείλεται στις μεγάλες εισαγωγές αργού πετρελαίου ιρανικής προέλευσης». Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Μ. Ανατολή μετά τη Σ. Αραβία, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου. «Το Ιράν καταλαμβάνει την 1η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Ελλάδας σε πετρέλαιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο εξωτερικών.

Οι ελληνικές επενδύσεις στο Ιράν

Η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στο Ιράν χαρακτηρίζεται μάλλον ευκαιριακή, καθώς «οι μακροχρόνιες εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες είναι ελάχιστες».

Στο Ιράν μέχρι τον Νοέμβριο του 2009 οπότε και τα τελευταία προσβάσιμα αναλυτικά στοιχεία, είχαν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω ελληνικές επενδύσεις:

Η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ ίδρυσε μικτή εταιρεία με την NARFOAM KAR COMPANY και δραστηριοποιείται στην εκτέλεση διαφόρων έργων στο Ιράν. Παράλληλα, ίδρυσε τη θυγατρική εταιρεία TANAM COMMERCIAL COMPANY, στο Abu–Dhabi, η οποία αντιπροσωπεύει τα προϊόντα της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ στις αραβικές χώρες.

Η εταιρεία ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ ΑΕ είχε εξαγοράσει μέρος των εταιρειών HELIFLEX και AVID PIPE MANUFACTURERS, και δραστηριοποιείτο στην παραγωγή σωλήνων PVC με συμφωνίες παραχώρησης αδείας και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Η εταιρεία FAIRDEAL Group of Companies (Μarine environment protection and safety), δραστηριοποιείτο στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής και είχε επενδύσει σε αποθηκευτικούς χώρους στο ιρανικό λιμάνι του Bandar Abbas.

Επίσης, η εγχώρια εταιρεία SABZ FAM, ήταν ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στο Ιράν των εταιρειών ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ και EURODRIP οι οποίες προμηθεύουν μονωτικά φύλλα πολυουρεθάνης σε δεξαμενές νερού και πετρελαίου.

Η εταιρεία ΣΠΥΡΟΥ αποτέλεσε βασικό συνομιλητή του Ιρανικού Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα προμήθειας σπόρων από Ελλάδα και μεταφορά τεχνογνωσίας καλλιέργειας σπόρων (κυρίως σίτου, βάμβακος και αραβοσίτου).

Η εταιρεία AGROLINK, δραστηριοποιούμενη στη διεθνή εμπορία αγροτικών εμπορευματικών αγαθών ανέθεσε την αντιπροσώπευσή της στην ιρανική αγορά σε εγχώρια δραστήρια εταιρία.

Η εταιρεία ΑLCOLOR, εκ των παραγωγών θυροπλαισίων από αλουμίνιο διατηρεί και αναπτύσσει επιτυχημένη συνεργασία με εγχώρια παραγωγό επιχείρηση, προμηθεύοντάς την με τελευταίου τύπου παραγωγικό εξοπλισμό.

Πηγή:www.capital.gr/News.asp?id=1370513

Advertisements

About this entry