Η ΕΕ ενέκρινε το εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 18:00

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν και επισήμως σήμερα κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες απόφαση για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απαγόρευση τίθεται σε άμεση ισχύ όσον αφορά τα νέα συμβόλαια αγοράς πετρελαίου, ενώ να προϋφιστάμενα θα τηρηθούν μέχρι την 1η Ιουλίου.

Υψηλόβαθμο μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε στη συνέχεια ότι η Τεχεράνη θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ αν εφαρμοστεί το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

«Αν διαταραχθεί κατά οιονδήποτε τρόπο η πώληση ιρανικού πετρελαίου, τα Στενά του Ορμούζ θα κλείσουν σίγουρα», δήλωσε ο Μοχάμαντ Κοσαρί, αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών και εθνικής ασφάλειας του κοινοβουλίου, στο ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

’λλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο πρώην υπουργός Πληροφοριών Αλί Φαλαχιάν, δήλωσε ότι η Τεχεράνη πρέπει να αντιδράσει σταματώντας αμέσως τις εξαγωγές στην ΕΕ ώστε να μην έχει χρόνο να βρει εναλλακτικές πηγές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τα μέτρα της ΕΕ «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε τις «μονομερείς κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν.

Ελληνικές πιέσεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια οφείλεται σε πιέσεις της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη αυτή τη στιγμή και δικαίως μας ζητούν να τους βοηθήσουμε να βρουν μια λύση», επισήμανε νωρίτερα διπλωματική πηγή στο Reuters.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν ρήτρα αναθεώρησης, βάσει της οποίας τα εν λόγω μέτρα θα επαναξιολογηθούν μέχρι την 1η Μαΐου.

H σύνοδος ενέκρινε επίσης την επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι ελπίζει οι οικονομικές κυρώσεις να συμβάλουν ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Επιθυμώ η πίεση από τις κυρώσεις να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις. Επιθυμώ να δω το Ιράν να έρχεται πίσω στο τραπέζι και είτε να αρχίσει από τις ιδέες που αφήσαμε στο τραπέζι πέρυσι ή να έρθει με τις δικές του προτάσεις», δήλωσε η Αστον.

 

πηγή : http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2126127

Advertisements

About this entry