Συζήτηση για μπίζνες με ρώσικα μονοπώλια

Παρασκευή 27 Γενάρη 2012

 

Η προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων σε διάφορους τομείς της οικονομίας και η προσέλκυση «επενδύσεων» από ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ωριαίας συνάντησης που είχε χθες στη Μόσχα ο Α. Σαμαράς με τον Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ, ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες κατά εκτιμήσεις ρωσικών διπλωματικών πηγών, έχουν οδηγηθεί στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανώς και σιδηροδρόμους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες – εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κ.λπ.), θέμα, που συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί και μεταξύ του Α. Σαμαρά και του προέδρου του ΔΣ της «Gazprom» Αλ. Μίλερ.

Στη συνάντηση τέθηκε από πλευράς «Gazprom» και μια νέα πρόταση, για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσεύων ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία. Στη συζήτηση Σαμαρά – Πούτιν, επανήλθε και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.

 

πηγή : http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6660811&publDate=27/1/2012

Advertisements

About this entry