Χέρι-χέρι προχωρούν το PSI και οι δεσμεύσεις

του Χρ. Κίτσιου
Δημοσιεύθηκε: 07:53 – 27/01/12

 

Κοντά σε καταρχήν συμφωνία για το PSI βρίσκονται η Ελλάδα και οι ομολογιούχοι, όμως κινδυνεύει να παραμείνει… stand by μέχρι να συμφωνήσουν η Ευρώπη, το ΔΝΤ και η Ελλάδα για το πώς θα καλυφθεί το άνοιγμα των 15 δισ. ευρώ.

Το IIF, μετά τη συνάντηση του Τσ. Νταλάρα με τον Λουκά Παπαδήμο, ανακοίνωσε πως υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις και αυτές θα επαναληφθούν σήμερα. Όπως έγραψε χθες το Euro2day, ο επικεφαλής του IIF Charles Dallara ήρθε στην Αθήνα, κομίζοντας μία νέα πρόταση. Οι ομολογιούχοι αποδέχονται να μειωθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο 30ετίας για τα νέα ομόλογα στην περιοχή του 3,65% – 3,7%καθώς και την απαίτηση του επίσημου τομέα να μην υπερβαίνει το επιτόκιο κλιμακούμενο το 3% έως το 2020.

Θέτουν, όμως, ως προϋπόθεση να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, που να επιτρέπει βάσιμα την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι, ευελπιστούν ότι θα αναπληρώσουν μέρος των πρόσθετων απωλειών από τις ρήτρες αναπροσαρμογής επιτοκίου, εφόσον το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους των προϋπολογισθέντων, που ζητούν να προστεθούν στη συμφωνία.

Την ώρα, όμως, όπου ο ιδιωτικός τομέας δηλώνει έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία για οικειοθελή συμμετοχή του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), ο επίσημος τομέας (Ευρώπη, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ελλάδα) αναζητά ακόμη τη χρυσή τομή για το πώς θα επιμεριστεί το πρόσθετο κόστος που καλείται ο ίδιος να αναλάβει.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Deutsche Bank και του IIF Γ. Άκερμαν: «Χρειαζόμαστε κάποιον από την πλευρά του επίσημου τομέα, ο οποίος θα μπορεί πραγματικά να λάβει μια απόφαση».

Η δήλωση Άκερμαν ερμηνεύεται από κυβερνητικά στελέχη ως πίεση να κλείσει σύντομα ηδιπλή διαπραγμάτευση για το PSI και το μνημόνιο, υπό τον φόβο να μην υπάρξει νέα απαίτηση από το ΔΝΤ και την Ευρώπη προς τους ομολογιούχους για ανάληψη πρόσθετου κόστους.

Οι ίδιοι, πάντως, ομολογούν ότι οι χθεσινές αντικρουόμενες σε αρκετές περιπτώσεις δηλώσεις ηγετών και αξιωματούχων της ευρωζώνης για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ αποτυπώνουν το ότι δεν έχει οριστεί ακόμη για το πώς θα επιμεριστούν τα πρόσθετα βάρη.

Ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΕΚΤ στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Κομισιόν άφηναν, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό των 130 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δώσει ο επίσημος τομέας στην Ελλάδα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι είναι πιθανόν να αποδεχτούν χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε την προβολή του ελληνικού χρέους του 2020 στο 125% – 127% του ΑΕΠ,αφήνοντας επιπλέον 5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να καλυφθεί από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

Δεν συζητείται η δανειακή σύμβαση στη σύνοδο κορυφής

Από το Νταβός, η Γερμανίδα καγκελάριος Άν. Μέρκελ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμη η επικαιροποιημένη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και ως εκ τούτου στην άτυπη σύνοδο κορυφής της 30ής Ιανουαρίου δεν θα συζητηθεί το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει για άλλη μία φορά εσωτερικό βραχυκύκλωμα, καθώς, ενώ εξαντλείται η παράταση που έδωσε η τρόικα για να κατατεθεί νομοσχέδιο αναμόρφωσης της λειτουργίας των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν τα έχει βρει με τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός Εργασίας περιμένει προτάσεις από τα δύο αυτά κόμματα για μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.

Σε εξέλιξη είναι ακόμη ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για λήψη μέτρων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα τυχόν πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για να κλείσει η απόκλιση του 2011.

Θρίλερ για το προμνημόνιο

Πρακτικά, δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος στο μέτωπο της υπογραφής νέας δανειακής σύμβασης και μνημονίου, αναφέρουν στελέχη της τρόικας, υπενθυμίζοντας ότι για να υλοποιηθεί το PSI απαιτείται να υπογραφεί το προμνημόνιο.

Η συμφωνία-πλαίσιο, δηλαδή, με την οποία η κυβέρνηση καθώς και οι αρχηγοί των κομμάτων που τη στηρίζουν θα δεσμεύονται στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και κυρίως επί ενός χρονοδιαγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

Έτσι θα εξασφαλιστεί το… γλυκαντικό, η πρόωρη εξόφληση, δηλαδή, μέσω ομολόγων διετούς διάρκειας του EFSF του 15% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που παρέχεται στους ομολογιούχους ως αντάλλαγμα για την οικειοθελή συμμετοχή τους στη διαγραφή και στην επιμήκυνση του χρέους.

 

πηγή : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/677199/Article.aspx

Advertisements

About this entry