FT: Ευρωπαίος επίτροπος για την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 03:40 – 28/01/12 | Τελ. Ενημ.: 15:28 – 28/01/12

 

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να παραδώσει τις αποφάσεις για τους φόρους και τις δαπάνες σε έναν «επίτροπο προϋπολογισμού» της ευρωζώνης υποστηρίζουν οι FT επικαλούμενοι αντίγραφο της πρότασης που έχουν στην κατοχή τους, με στόχο να «εξασφαλιστεί» η βοήθεια των 130 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος θα έχει το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό αν αυτές δεν είναι στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές. Θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα να ελέγχει όλα τα σημαντικά σκέλη των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ο έλεγχος του προϋπολογισμού πρέπει να τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο», αναφέρει η πρόταση. «Δεδομένης της απογοητευτικής συμμόρφωσης έως σήμερα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθείτην μεταβίβαση της ανεξαρτησίας του προϋπολογισμού της σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Το γερμανικό σχέδιο που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Παρασκευής στα στελέχη των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης, το λεγόμενο “euro working group”, υποδηλώνει πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, σημειώνουν οι FT.

Παρά το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται πλέον στη θέση του πρωθυπουργού η στάση απέναντι στην Ελλάδα από την Ε.Ε. συνεχίζει να χειροτερεύει. Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι λίγα έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός.

Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό σχέδιο, η Αθήνα θα επιτρέπεται να ξοδεύει χρήματα για τις ανάγκες λειτουργίας της κυβέρνησης μόνο αφού έχει εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες.Αν αυτός ο σχεδιασμός μετατραπεί σε νόμο, τότε οι αγορές και οι επενδυτές θα έχουν εξασφάλιση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πτώχευση. 

«Αν μια μελλοντική δόση δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλεί τους δανειστές της με πτώχευση αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες ως μόνη διέξοδο απέναντι στη μη χρηματοδότηση», αναφέρει το έγγραφο.

Με αφορμή το δημοσίευμα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για κάτι τέτοιο και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Μια τέτοια πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός, σημειώνουν.

Κάθετα αντίθετη καθώς αυτό συνιστά παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας το πρωϊ του Σαββάτου στο MEGA.

— Δήλωση Μπεγλίτη

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

» Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, αποτελεί εθνική ευθύνη η συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην υπέρβαση της κρίσης. Μέσα απ΄αυτή τη συλλογική προσπάθεια θα υπερασπισθούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την εθνική κυριαρχία, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας.

Η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27 Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών εταίρων για «επιτρόπους» και «κηδεμονία», στις οποίες είχαν, τότε, αντιταχθεί ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. 

 

πηγή : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/677415/Article.aspx

Advertisements

About this entry