Σοκ και δέος από τις απαιτήσεις της τρόικα

Δημοσιεύθηκε: 07:51 – 08/02/12 | Τελ. Ενημ.: 15:34 – 08/02/12

 

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στα κόμματα από τη στιγμή που πήραν στα χέρια τους το σχέδιο της τρόικα καθώς πολλές από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται κρίνονται εξοντωτικές για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάποιοι εκ των οποίων φέρονται έτοιμοι να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε έτοιμος να μην προσέλθει στη συζήτηση των αρχηγών καθώς μέχρι το μεσημέρι δεν είχε πάρει το επίσημο κείμενο μεταφρασμένο. Το ραντεβού Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη με τον Λουκά Παπαδήμο, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 13.00, μετατέθηκε για μετά τις 16.00 (εκτός νέου απροόπτου).

Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν λάβει το 50σέλιδο αγγλικό κείμενο στις 9 το πρωί και αμέσως συγκάλεσαν συσκέψεις με τα επιτελεία τους. Καλούνται να διαμορφώσουν την θέση τους ως προς το ανοικτό θέμα των επικουρικών συντάξεων, όπου υποβλήθηκαν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια, καθώς και τις παρατηρήσεις τους επί του τελικού σχεδίου.

Έως τώρα οι περικοπές οι οποίες φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι:

• Η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού. Μείωση που θα αφορά και στον υπολογισμό των επιδομάτων όπως και στις αμοιβές των μερικά απασχολούμενων.

• Η μετενέργεια, το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να δίνει παράταση στην ισχύ των Κλαδικών Συμβάσεων, θα διατηρηθεί μόνο για τον βασικό μισθό και κάποια βασικά επιδόματα αλλά θα μειωθεί σε τρεις μήνες από έξι.

• Για τις συντάξεις προβλέπονται τα εξής σενάρια με στόχο την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ περίπου:

1. Μείωση 15% όλων των επικουρικών συντάξεων πάνω από 150 ευρώ.

2. Μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 150 ευρώ και 5% στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ.

3. Μείωση 5% στις επικουρικές συντάξεις και 10% στις κύριες.

4. Οι επικουρικές συντάξεις δεν θα επηρεασθούν αλλά θα μειωθούν 20% οι κύριες συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ.

• Αλλαγές στις συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας των ΔΕΚΟ που θα οδηγήσουν στην κατάργηση κάποιων ειδικών προνομίων των εργαζομένων αλλά και σε άρση της άτυπης μονιμότητας.

• Συρρίκνωση του δημοσίου τομέα με απολύσεις 15.000 εργαζομένων φέτος, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών.

Αναφορικά με τις δαπάνες που θα περικοπούν στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων συνολικού ύψους 3,3 δισ ευρώ προβλέπεται:

• Μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

• «Ψαλίδι» 1,1 δισ ευρώ στις δαπάνες για Υγεία και 50 εκατ. ευρώ στις εφημερίες γιατρών.

• Κόβονται 300 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες.

• Μείωση 200 εκατ. ευρώ στις επιχορηγήσεις φορέων του δημοσίου.

• Περικοπή 70 εκατ. ευρώ στο εκλογικό επίδομα.

• Μείωση 40 εκατ. ευρώ τα πολυτεκνικά επιδόματα.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται, όπως έχει γράψει το euro2day, ότι θα γίνει με κοινές μετοχές οι οποίες θα έχουν αναστολή δικαιώματος ψήφου για τρία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε το πρωϊ επαφές με Ελληνες τραπεζίτες για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου και το PSI.

Πλήρη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Το νέο πακέτο μέτρων που προωθείται, βρίσκει κάθετα αντίθετη την κοινή γνώμη, με δημοσκόπηση της Public Ιssue που μεταδόθηκε χθες από τον Skai, να εμφανίζει για πρώτη φορά την πλειονότητα (54%) ως έχουσα αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αντίθεση στο Μνημόνιο βρίσκεται στο 91%.

Την ίδια στιγμή βέβαια το 70% των ερωτηθέντων κρίνει ως αρνητική εξέλιξη ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, με μόλις 15% να θεωρεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα αν η χώρα γυρίσει σε εθνικό νόμισμα.

Η αντίφαση αποτυπώνει, σύμφωνα με αναλυτές, την σύγχυση και την απογοήτευση της κοινής γνώμης από τα φθηνά πολιτικά τρικ, τους ταπεινωτικούς εκβιασμούς και την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να χειρισθεί αποτελεσματικά τις διαπραγματεύσεις.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει πρόθεση ψήφου 31%, το ΠΑΣΟΚκαταβαραθρώνεται στο… 8%, δεύτερο κόμμα εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5% και 12%. ΤοΛΑΟΣ να χάνει μισή μονάδα (5%) και η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται για πρώτη φορά με ποσοστό3%.

Οι τάσεις αυτές, αλλά και το «αντάρτικο» στους συνδικαλιστικούς χώρους (και όχι μόνο) του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενδέχεται κατά την άποψη πολιτικών αναλυτών, να εγκυμονούν εκπλήξεις στο πολιτικό σκηνικό, πιθανώς και άμεσα. Μεταξύ άλλων δε, θέτουν σε αμφισβήτηση και τη δυνατότητα της συγκυβέρνησης να περάσει την όποια συμφωνία από τη Βουλή, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα «απείθειας», ενδεχομένως και στα τρία κόμματα

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση συζητά με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για την θέσπιση των μέτρων του προμνημονίου να αποτελείται μόνο από ένα άρθρο. Πρόκειται για κίνηση, που εφόσον γίνει, επιδιώκει να περιορίσει στο ελάχιστο τις διαρροές από βουλευτές, ιδιαίτερα, αν όπως ακούγεται, τεθεί και θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται πλέον η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους χειρισμούς του κ. Παπαδήμου προσωπικά. Ακόμη, σε συντριπτικά επίπεδα (91%), βρίσκεται η άποψη ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ η πλειονότητα ζητά εκλογές. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης-σοκ

Στο εξωτερικό, πληθαίνουν ολοένα οι αναφορές στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας (και ενδεχομένως εξόδου της από το ευρώ), με πολιτικά πρόσωπα, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη, να δηλώνουν ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας, δεν θα αποτελέσει τόσο αρνητικό γεγονός για την Ευρωζώνη, όσο είχε αρχικά θεωρηθεί. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της Ευρωπαίας επίτροπου Neelie Kroes ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, η ευρωζώνη δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μ. Rutte.

Αλλά και οι αγορές αρχίζουν να αμφισβητούν όλο και περισσότερο την δυνατότητα της χώρας να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Η Citi ανέβασε στο 50% την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ από 25%-30% προηγουμένως.


Παζάρια μέχρι τις πρώτες πρωϊνες ώρες

Η χθεσινή αναβολή του ραντεβού των πολιτικών αρχηγών αποδώθηκε στη αδυναμία να καταλήξουν τα κόμματα σε οριστική απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις, ένα θέμα που κρατά ψηλά στην ατζέντα της η Ν.Δ. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε να κατατεθούν εναλλακτικά σενάρια ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ποιο θα επιλέξουν.

Oυσιαστικά στο στόχαστρο μπήκαν οι κύριες συντάξεις σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) οι οποίες ως επί το πλείστον είναι υψηλότερες από το μέσο όρο.

 

πηγή : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/678973/Article.aspx

Advertisements

About this entry