Επίδειξη ισχύος από το Eurogroup

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

 

Ως επίδειξη δύναμης και ταυτόχρονα αυστηρής προειδοποίησης προς τη χώρα μας από τους εταίρους ερμηνεύεται η χθεσινή απόφαση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να αναβάλει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών της Eυρωζώνης στις Βρυξέλλες για την προσεχή Δευτέρα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Η αιτία της αναβολής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Γιούνκερ, είναι το γεγονός ότι δεν είχαν εκπληρωθεί, μέχρι χθες το βράδυ, οι δύο από τις τρεις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι εταίροι την περασμένη Πέμπτη στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν.

Πρόκειται για την κάλυψη με μόνιμο τρόπο της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα και τις γραπτές δεσμεύσεις των δύο πολιτικών αρχηγών για πιστή εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει μια δραματική αλλαγή της συμπεριφοράς των εταίρων έναντι της Ελλάδας, η οποία έχει δρομολογηθεί από το Βερολίνο και ειδικότερα τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει κλιμακώσει τις απαισιόδοξες δηλώσεις σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η επιθετικότητα αυτή οφείλεται στο ότι έχει πειστεί ότι η χώρα μας είναι «ανίατη» περίπτωση και πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει.

Μπορεί προς το παρόν η θέση αυτή να μη βρίσκει ανταπόκριση στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει επιδεινώσει το κλίμα έναντι της χώρας μας, με τους περισσότερους εταίρους να ακολουθούν μια σκληρή γραμμή.

Στη γραπτή ανακοίνωση που έστειλε χθες το βράδυ ο κ. Γιούνκερ, επισημαίνει ότι μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προέκυψε ότι απαιτείται περαιτέρω τεχνική εργασία μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας σε αριθμό τομέων, περιλαμβανομένου του κλεισίματος του δημοσιονομικού κενού των 325 εκατ. ευρώ για το 2012 και της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους.

Εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα στείλει τη δεσμευτική επιστολή στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, δεν έχει λάβει, όπως τονίζει, τις απαιτούμενες πολιτικές διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος. Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν, όπως τονίζει, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη ώστε να προετοιμαστεί η τακτική συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Καταρχήν συμφωνία και… βλέπουμε

Η παραπάνω χθεσινοβραδινή εξέλιξη ήρθε να προστεθεί στην πληροφορία ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί τώρα μια τελική, αλλά μια καταρχήν συμφωνία για τη νέα στήριξη, με παράλληλη ενεργοποίηση της διαδικασίας υλοποίησης του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η θέση που προωθεί το Βερολίνο με τους «δορυφόρους» του (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία) εν όψει των δύο συνεδριάσεων του Eurogroup είναι να υπάρξει απόφαση για ενεργοποίηση του PSI, δηλαδή της διαδικασίας «κουρέματος» των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές, καθώς και μια καταρχήν συμφωνία για το δεύτερο «πακέτο» στήριξης.

Ολα τα παραπάνω αφού προηγουμένως συζητήσουν και καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι έχουν εκπληρωθεί οι τρεις όροι που τέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Ελλάδα.

Αυτό που θέλει το Βερολίνο είναι η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων της νέας δανειακής συμφωνίας να γίνει αφού προηγουμένως διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει την υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει το δεύτερο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και η μείωση του κατώτατου μισθού.

Συνέχεια στην αβεβαιότητα

Πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα μέχρι τις αρχές Μαρτίου, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις πριν από τη λήξη των ομολόγων αξίας 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα θα έχει προχωρήσει και η διαδικασία του «κουρέματος», δεδομένου ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα θα γνωστοποιηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο «κούρεμα», καθώς και η ακριβής βοήθεια που θα απαιτηθεί για τη νέα στήριξη, δηλαδή εάν τα 130 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί είναι αρκετά για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ ή εάν θα χρειαστούν περισσότερα ή ακόμη εάν καταλήξουν σε ένα ποσοστό της τάξης του 125% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Ρεν: «Επωφελούνται οι εύρωστοι οικονομικά»

Η διαδικασία που προωθεί το Βερολίνο προκαλεί ανησυχία στις χώρες του Νότου, οι οποίες φοβούνται πως θα ενταθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναταραχή στις αγορές, ενώ και η Κομισιόν επιθυμεί να κλείσει το θέμα της Ελλάδας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τρόπο οριστικό. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, το Eurogroup έθεσε τρεις όρους στην Ελλάδα, οι οποίοι εφόσον εκπληρωθούν θα πρέπει να ληφθεί και η οριστική απόφαση.

Τη θέση αυτή υποστήριξε χθες στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε το «πακέτο» της νέας στήριξης της Ελλάδας εφόσον έχουν προηγουμένως εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Ο κ. Ρεν υποστήριξε ακόμη ότι το «κούρεμα» θα καταστήσει βιώσιμη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ενώ συμφώνησε με τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι η σημερινή κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι πλήττονται οι ασθενέστεροι, οι οποίοι υποφέρουν ενώ εύρωστοι οικονομικά επωφελούνται.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι το νέο πρόγραμμα έχει ως βασική παράμετρο την προώθηση μιας φορολογικής δικαιοσύνης ώστε όλοι να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί. Καταλήγοντας ανέφερε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση των πολιτών που υποφέρουν, αλλά όπως είπε, εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της, κι αυτό κάνει επιτακτική σήμερα την ανάγκη για εφαρμογή διορθωτικών μέτρων, ώστε η ελληνική οικονομία να βγει από το αδιέξοδο και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.

Επιφυλάξεις για τις δεσμεύσεις

Συζήτηση για την ελληνική οικονομία έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Στρασβούργο, όπου ο κ. Ρεν ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ελληνίδα επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη, το κλίμα ήταν καλύτερο για το ελληνικό θέμα σε σχέση με προηγούμενες συζητήσεις στην Κομισιόν, αν και αυτή τη φορά ορισμένοι επίτροποι διατύπωσαν αρκετές επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.

Σε παρέμβασή της η κα Δαμανάκη ανέφερε στη διάρκεια της συζήτησης ότι μετά την οδυνηρή απόφαση, που ελήφθη με αξιοσημείωτη πλειοψηφία από τη Βουλή προχθές στην Αθήνα, είναι ώρα να εκφρασθεί η κοινοτική αλληλεγγύη με σαφήνεια και χωρίς ταλαντεύσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφερε ότι ο Ολι Ρεν συμφώνησε με τη θέση της κας Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι όλα δείχνουν πως η ελληνική πλευρά θα έχει καλύψει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Κομισιόν και τους εταίρους και επομένως το Eurogroup θα πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του «κουρέματος» και της νέας δανειακής σύμβασης χωρίς πρόσθετους όρους.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η γερμανική Βουλή θα αποφασίσει για τη νέα στήριξη της Ελλάδας στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Αυστρίας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – nbellos@naftemporiki.gr

 

πηγή : http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2137043

Advertisements

About this entry