Ιράν: Δεν διακόπτει, προς το παρόν, τις πωλήσεις πετρελαίου προς Ε.Ε.

Tετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

 

Παρόλο που η χώρα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις, τελικά διαβεβαίωσε ότι δεν θα το κάνει προσωρινά, για ανθρωπιστικούς λόγους και εξαιτίας του κρύου.

 

Το Ιράν «προειδοποίησε» ότι θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν θα το κάνει «προς το παρόν» για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ.

Ο διευθυντής για τη δυτική Ευρώπη του υπουργείου Εξωτερικών «Χασάν Τατζίκ, που συναντήθηκε με έξι ευρωπαίους πρεσβευτές, προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρώπη και να βρει άλλους αγοραστές», σημείωσε το αλ Άλαμ.

Παρόλα αυτά ο Τατζίκ διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «δεν θα το κάνει προς το παρόν για ανθρωπιστικούς λόγους και εξαιτίας του κρύου».

Νωρίτερα το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν Press TV είχε μεταδώσει ότι η Τεχεράνη θα «αναθεωρήσει» προς τα κάτω τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Στο μεταξύ ο Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλιλί απάντησε στην επιστολή που είχε αποστείλει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα το αλ Άλαμ.

«Η επιστολή του Σαΐντ Τζαλιλί παραδόθηκε στο γραφείο της Κάθριν Άστον. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το Ιράν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα με εποικοδομητικό τρόπο», σύμφωνα με το αλ Άλαμ.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

 

πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/02/2012_428020

Advertisements

About this entry