Κινεζική δέσμευση για στήριξη της Ευρώπης

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 10:01
Τελευταία Ενημέρωση : 15/02/2012 10:10

 

Τη δέσμευσή της να επενδύσει στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και να διατηρήσει τις συμμετοχές της σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία εξέφρασε η Κίνα, προκαλώντας κύμα ευφορίας σήμερα στις ασιατικές αγορές.

«Η Κίνα θα τηρεί πάντα την αρχή της κατοχής ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων», τόνισε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοτσουάν σε ομιλία του στο Πεκίνο.

«Θα συμμετείχαμε στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις χθεσινές δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο.

«Ο Γουέν και ο Ζου προσφέρουν την καλύτερη στήριξη που μπορούν αυτή τη στιγμή, στέλνοντας θετικά μηνύματα όπως η δέσμευση να μην μειωθούν οι ευρωπαϊκές τους επενδύσεις και να αγοράσουν ευρωπαϊκά ομόλογα, προκειμένου να συμβάλλουν στη τόνωση της εμπιστοσύνης στην αγορά», σχολίασε οικονομολόγος στη Mizuho Securities Asia, ο οποίος δούλευε παλαιότερα στην ΕΚΤ.

Χθες, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ – Κίνας στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να συμμετάσχει περισσότερο στην αναζήτηση μιας λύσης στην κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Ο Γουέν Τζιαμπάο κήρυξε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την έναρξη της συνόδου κορυφής, στην οποία θα κυριαρχήσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζήτησε από το Πεκίνο καλύτερη πρόσβαση των Ευρωπαίων στην κινεζική αγορά.

 

πηγή : http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2137138

Advertisements

About this entry