Ικανοποίηση, επικρίσεις και αγωνία για την επόμενη μέρα

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 14:06
Τελευταία Ενημέρωση : 21/02/2012 20:50

 

Ικανοποίηση, συγκρατημένη αισιοδοξία, προβληματισμός και έντονες επικρίσεις διαδέχθηκαν στην εσωτερική πολιτική σκηνή τη συμφωνία επί του δεύτερου πακέτου στήριξης.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών την επομένη των οριστικών αποφάσεων επί της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI είναι ανάμεικτες και όσον αφορά το αναπτυξιακό σκέλος του νέου προγράμματος.

Κ. Παπούλιας: Πλέον εναπόκειται σε μας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος
Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο, ωστόσο ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να ξεπεράσει αυτή την κρίση, εκτίμησε. «Χθες», πρόσθεσε, «υιοθετήθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ελαφρώνουμε από ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού βάρους του δανείου, του χρέους μας» και πλέον σημείωσε, «εναπόκειται σε μας να εκμεταλλευθούμε αυτή την καλή ευκαιρία που μας δίνεται, να μην καθυστερήσουμε, να τρέξουμε πολύ, να καλύψουμε τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών και να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης, για να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε καιρούς που θα είναι ευτυχείς για το λαό της».Μετά την απόφαση του Εurogroup εναπόκειται σε μας να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνεται, να τρέξουμε και να καλύψουμε τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών, ώστε να να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Γ. Παπανδρέου: Να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια

Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί μία ακόμη αναγκαία προϋπόθεση, που μπορεί να εγγυηθεί ότι οι θυσίες των Ελλήνων όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο, εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς όπως σημειώνει, με την απόφαση αυτή «δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου» [Βλέπε άρθρο] .

Η χώρα, τονίζει μεταξύ άλλων, αποφεύγει την χρεοκοπία και πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια.

Στη σχετική του δήλωση ο Γ. Παπανδρέου απευθύνει έκκληση στον ελληνικό λαό, «παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε και να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι πολλοί πια εκείνοι που τώρα ομολογούν και υπερασπίζονται δημοσίως το δίκαιο των απόψεων και των προτάσεών μας».

Αντ. Σαμαράς: Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη
Σημείωσε μάλιστα ότι «σε αυτή τη μάχη για ελπίδα ανάκαμψη και ανάπτυξη η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει».Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε από την Κύπρο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ωστόσο ότι «σε μια Ελλάδα που πονάει και με ένα λαό που υποφέρει, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς» γιατί «η μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της Ελλάδας τώρα αρχίζει»[Βλέπε άρθρο] .

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε σημαντική και θετική την απόφαση και τόνισε ότι απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της παρουσία και ανοίγει τον δρόμο για εκλογές.

Σε αυτή την απόφαση, όπως είπε, η στάση της ΝΔ υπήρξε καθοριστική. «Χωρίς τη θετική μας ψήφο, σήμερα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ούτε κουρέματος του ελληνικού χρέους, ούτε μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας, ούτε σύναψης ενός νέου δανείου», υποστήριξε και πρόσθεσε: «αποφάσεις που αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφοροποίηση, για μας, μεταξύ του 1ου από το 2ο Μνημόνιο και καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας».

Αλ. Παπαρήγα: Μεταφέρεται για αργότερα η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία
Παράλληλα ανέφερε ότι δεν είναι απίθανο να μεταφέρεται η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για μερικούς μήνες ή ένα χρόνο αργότερα. Παρατήρησε ακόμη ότι «η τσέπη του λαού θα αδειάσει, η ανεργία θα μεγαλώσει και μεγαλύτερο μέρος του λαού θα νιώσει σχετική και απόλυτη εξαθλίωση».Κάλεσμα στο λαό να μην ταυτίσει στη συνείδησή του την ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη σωτηρία απηύθυνε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτίμησε ότι πρόκειται για προσωρινή συμφωνία γιατί «όλα δείχνουν ότι η κρίση θα βαθύνει» [Βλέπε άρθρο] .

«Τι να το κάνει ο λαός το πρωτογενές πλεόνασμα όταν θα χει ένα τεράστιο έλλειμμα στην καθημερινή του ζωή», διερωτήθηκε.

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι οι όροι που τέθηκαν για πολιτική σταθερότητα, προϋποθέτουν ότι «ο λαός πρέπει να είναι μπρούμυτα στα τέσσερα και να προσκυνάει την εκάστοτε εξουσία, να φοβάται να μη διεκδικεί». «Αυτό θα είναι το νέο όπλο εκβιασμού στη μάχη των εκλογών… Να μην αλλάξει το σκηνικό», πρόσθεσε. Τόνισε ωστόσο ότι «λαός που δέχεται να ζει στην κόλαση δεν θα υπάρξει».

Γ. Καρατζαφέρης: Θα είναι σαν να ζεις σε κέντρο εκπαίδευσης

«Δεν περίμενα να δικαιωθώ σε τέτοια έκταση. Είμαι πλήρως απογοητευμένος. Ελπίζω ο Ελληνικός λαός να αντέξει», ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρης. .

Σε συνέντευξή του στο Real Fm, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup αναμενόμενη, ωστόσο όπως εκτίμησε, «από κοινωνικής απόψεως δεν θα αποδώσει τίποτα». «Θα είναι μία σκληρή ζωή σαν να ζεις σε ένα κέντρο εκπαίδευσης … θα ζεις, αλλά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και τρόπο ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM [Βλέπε άρθρο].

Λαγκάρντ και Μέρκελ μας πάνε όπου θέλουν, με τα μάτια κλειστά, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και υποστήριξε ότι υπήρχε εναλλακτική λύση και αυτή δεν ήταν η χρεοκοπία, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του κόμματός του για πέντε χρόνια περίοδο χάριτος και κεφαλαιοποίηση του χρέους.

«Και ξεφτίλες γίναμε διεθνώς και δεν θα βγούμε στις αγορές μέχρι το 2020», παρατήρησε, επισημαίνοντας πως «αν ήθελαν να μας βοηθήσουν θα τηρούσαν τη δική τους απόφαση, της 21ης Ιουλίου, να υπάρχει κι ένα σχέδιο Μάρσαλ ώστε η χώρα να πάρει μπρος», τώρα όμως, όπως εκτίμησε, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Αλέξης Τσίπρας: Η συμφωνία δεσμεύει μόνο όσους την υπογράφουν
Αυτή τη φορά, εκτίμησε, οι πανηγυρισμοί δεν θα κρατήσουν ούτε τρεις μέρες: «Δεν είναι μόνο ότι το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο. Είναι και το ότι όλα όσα μας έλεγαν ότι θα αποφύγουμε και μας απειλούσαν με τρομοκρατικού χαρακτήρα διαγγέλματα, ότι πρέπει να αποφύγουμε αν υπογραφεί αυτή ή συμφωνία, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, αν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η συμφωνία επιζήσουν».Η συμφωνία αφορά και δεσμεύει αποκλειστικά αυτούς που υπογράφουν και δεν υπογράφει ο ελληνικός λαός, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του για τις αποφάσεις του Εurogroup[Βλέπε άρθρο] . Σύντομα ο λαός θα ανακτήσει την κυριαρχία του και δεν θα αναγνωρίσει τέτοιου είδους συμφωνίες, το μήνυμά του προς τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη, επώδυνη για την ελληνική κοινωνία, και πρωτοφανή και κατάπτυστη τη δημιουργία του ειδικού ταμείου με στόχο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να αποπληρώνονται αποκλειστικά τα χρέη προς τους τοκογλύφους και όχι εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες».

Φόβοι Φ. Κουβέλη για νέα μέτρα

Τον προβληματισμό του για το αποτελεσματικότητα της νέας δεσμευτικής συμφωνίας εξέφρασε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι στο δεσμευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε υπάρχει παντελής έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής και εξέφρασε το φόβο του ότι δε θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και θα οδηγηθούμε στη λήψη νέων μέτρων.

Ακόμα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το περιεχόμενο της πολιτικής και έθεσε ως προϋποθέσεις για συνεργασία την προγραμματική συμφωνία και τις φερέγγυες πολιτικές πρακτικές.

Ντ. Μπακογιάννη: Η Ευρώπη έκανε το καθήκον της
Εκτίμηση της κ. Μπακογιάννη είναι ότι η απόφαση του Eurogroup είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πλέον «ο ελληνικός λαός, χάρη στις θυσίες του και τη δύσκολη προσπάθεια που κάνει εδώ και δύο χρόνια, κατάφερε να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και να έχει μια ουσιαστική ευκαιρία η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και να σταθεί όρθια και περήφανη ξανά στα πόδια της».Έστω και με καθυστέρηση, η Ευρώπη έκανε το καθήκον της, σχολίασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, για την απόφαση του Eurogroup, προειδοποίησε ωστόσο ότι «μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη πορεία».

Μπροστά μας, όμως, έχουμε μια δύσκολη πορεία, επισημαίνει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας καθώς «τώρα πρέπει να γίνουν ακόμη βαθύτερες και ταχύτερες αλλαγές, έτσι ώστε πρωτίστως να μετασχηματίσουμε το κράτος μας και μετά τη χώρα, για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να βγει γρήγορα και οριστικά από την κρίση».

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Σε επ’ αόριστον εξαθλίωση η κοινωνία

Η συμφωνία του Eurogroup στην ουσία αποτελεί απόφαση για ενίσχυση των τραπεζών, διασφάλιση των δανειστών και ταπεινωτική δέσμευση της ελληνικής κοινωνίας στην εξαθλίωση επ’ αόριστον, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Σωτήρης Στανωτάς, και επισημαίνει ότι «ούτε ένα ευρώ από τα 130 δισεκατομμύρια θα φθάσει στην Ελλάδα και την πραγματική οικονομία».

Είναι βέβαιο, εκτιμά, πως τους πανηγυρισμούς των εγχώριων υπαλλήλων της τρόικας διαδέχεται μακρά περίοδος πένθους για το λαό και τη χώρα.

 

πηγή : http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2140172

Advertisements

About this entry