Ρήγμα στην Σύνοδο Κορυφής παρά τα «καλά νέα» για την Ελλάδα

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012 – 10:20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:37

Του Γιάννη Αγγέλη

Με ανατροπή από την πρώτη στιγμή απειλούνται τα σχέδια της Γερμανίας να επιβάλει στην Ε.Ε. το νέο διακυβερνητικό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Ισπανία που έχει ψηφίσει το νέο σύμφωνο δηλώνει αδυναμία να προχωρήσει σε περικοπές της τάξης του 4% που απαιτεί το νέο σύμφωνο για το τρέχον έτος και μεταφέρει την εφαρμογή του για… του χρόνου.

Το ρήγμα απειλεί να ανατρέψει το συνολικό “κλίμα” αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη που θέλει να περάσει η Σύνοδος Κορυφής η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να αναταράσσει την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που διαμορφώθηκε χθες μετά την θετική αξιολόγηση του Eurogroup για την πορεία της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία Αθήνα και Βρυξέλλες θα περιμένουν πλέον την ολοκλήρωση του PSI για να δρομολογηθούν οι αποφάσεις εκταμίευσης της πρώτης δόσης με την συνεργασία του EFSF.

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr αναφέρουν ότι η αδυναμία της νέας ισπανικής κυβέρνησης να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική της στα αυστηρά όρια δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλει η νέα διακυβερνητική συμφωνία θέτει σε αμφισβήτηση τον γερμανικό σχεδιασμό για μία σταδιακή αλλά σταθερή ομαλοποίηση στην ευρωζώνη.

Οι πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν σήμερα απέναντι στην Ισπανία ώστε να δοθεί μία “υπόσχεση” που θα καλύπτει την ενεργοποίηση της συμφωνίας, πολύ περισσότερο μάλιστα που η Ολλανδία, η δεύτερη οικονομία που σύμφωνα με τα στοιχεία ξεφεύγει το έλλειμμά της από τα όρια δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλει το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών “όχι γιατί το απαιτεί το σύμφωνο αλλά… γιατί έτσι είναι σωστό”…

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται να έχει λειτουργήσει “κατευναστικά” στις εντάσεις, που παραμένουν υψηλές στο εσωτερικό της Ε.Ε., η ανακοίνωση του Εurogroup για την δρομολόγηση των διαδικασιών της νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία ομάδα συνεργασίας η οποία με σημείο αναφοράς τον πρόεδρο του Eurogroup Γιουνκέρ διαμορφώνει συνθήκες βελτίωσης της συνεργασίας με την τρόικα προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από την κεντρική περιοχή του κάδρου των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ζώνης τουλάχιστον προς το παρόν…

πηγή : http://www.capital.gr/News.asp?id=1428471

Advertisements

About this entry