Κύπρος: Κινεζική πρόταση για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του οικοπέδου 12

Kυριακή, 4 Mαρτίου 2012

 

Κινεζικός κολοσσός κατέθεσε πρόταση για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο οικόπεδο 12 στην ΑΟΖ της Κύπρου.

 

Πολλές εταιρείες στο εξωτερικό, ανάμεσά τους και η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο υπουργός σχολίαζε δημοσίευμα για κατάθεση πρότασης από κινεζικό κολοσσό για εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12. Προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο κ. Συλικιώτης, είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, η δημιουργία υποδομών, όπως ο τερματικός σταθμός υγροποίησης και η δημιουργία κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων στο πρότυπο που λειτουργεί σε άλλες χώρες.

Σημείωσε ότι η κρατική εταιρεία θα αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη όλων των εταιρειών και θα αναμειγνύεται στα θέματα των υποδομών και της διάθεσης του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», πολυμελής αντιπροσωπεία, υπό τον αντιπρόεδρο του οργανισμού, προέβη ενώπιον της κυπριακής υπουργικής επιτροπής σε εκτενή και λεπτομερή παρουσίαση του έντονου και συγκεκριμένου, πλέον, ενδιαφέροντος να εμπλακούν άμεσα και ουσιαστικά στην επεξεργασία και εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12. Δεν κρύβουν μάλιστα και τον ενδιαφέρον τους να αγοράσουν τις εταιρείες Noble Energy και Delek.

Η κινεζική αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε τους Κύπριους συνομιλητές της ότι διαθέτει τα οικονομικά και τεχνικά εφόδια για ταχύτατη διεκπεραίωση του σχεδιασμού του τερματικού, αλλά και για επίσπευση της έναρξης και ολοκλήρωσης της κατασκευής του. Τονίστηκε, δε, στην κυπριακή πλευρά ότι η CNOOC μπορεί να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του τερματικού υγροποίησης εντός 48 μηνών από την έναρξη των κατασκευαστικών έργων. Σημειώνεται ότι παλαιότεροι υπολογισμοί άλλων εμπλεκομένων ανέβαζαν τον απαιτούμενο χρόνο αποπεράτωσης του τερματικού στα 7 ή 8 χρόνια.

Συμφωνία με Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου

Το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την κατασκευή στη Μεσόγειο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενεργείας, που θα συνδέει τις δυο χώρες, πρώτο βήμα της ένωσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η κατασκευή του καλωδίου αυτού, υψηλής τάσης 2.000 MGW, μήκους 287 χλμ σε βάθος 2.000 μέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2016, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στην ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας και τον ελληνο-κυπριακό όμιλο ΔΕΗ Quantum Energy.

Το σχέδιο αυτό με την ονομασία «Euro-Asia Interconnect», θα επιτρέψει στις δυο χώρες να παράσχουν η μια στην άλλη ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση ανάγκης και την εξαγωγή στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν οι δύο χώρες από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου τους.

«Το Ισραήλ θα μπορεί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από την Κύπρο και την Ευρώπη σε περίπτωση ανάγκης και στο μέλλον θα μπορούμε να τούς παράσχουμε ενέργεια», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενεργείας και Υδατος Ούζι Λαντάου.

Ο πρόεδρος της ΔΕH Quantum Energy Αθανάσιος Κτωρίδης, χαιρέτισε και αυτός τη συμφωνία από την οποία, όπως είπε, θα επωφεληθούν η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, η Ελλάδα θα έχει έναν αποτελεσματικό και σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης, η Κύπρος θα γίνει μια ενεργειακή πλατφόρμα και το Ισραήλ ένας σημαντικός προμηθευτής της Ευρώπης.

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, ύστερα από μια μελέτη σκοπιμόττας, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/03/2012_431020

Advertisements

About this entry