Ιράν: Μεγάλη νίκη των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012 14:02
Τελευταία Ενημέρωση : 05/03/2012 14:19

 

Το ιρανικό κοινοβούλιο που εξελέγη την Παρασκευή θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των συντηρητικών, καθώς οι μεταρρυθμιστές δεν διαθέτουν περισσότερες από 19 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών που συγκεντρώθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τις 290 έδρες του κοινοβουλίου, 224 κατακυρώθηκαν σήμερα το πρωί ενώ 63 έδρες θα καλυφθούν σ’ένα δεύτερο γύρο, πιθανόν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ιρανικό κοινοβούλιο.

Με μόνο 19 έδρες, από τις 60 που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο, η μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό μποϊκοτάρει τις εκλογές, ουσιαστικά εξαφανίζεται από την κοινοβουλευτική σκηνή.

Όμως η μεγάλη ανανέωση του ιρανικού κοινοβουλίου Μαζλίς (περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά), η εκλογή πολυάριθμων «ανεξάρτητων» υποψηφίων και η πολυπλοκότητα των πολιτικών συμμαχιών καθιστούν δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το βάρος των διαφόρων παρατάξεων και την ισορροπία ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στο μελλοντικό κοινοβούλιο.

Κανένας από τους δύο κύριους συντηρητικούς σχηματισμούς που συμμετείχαν στις εκλογές, το «Ενωμένο Μέτωπο των Συντηρητικών» που συνασπίζει τους αντιπάλους του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, και το «Μέτωπο της Επιμονής», που συνασπίζει τους υποστηρικτές του, δεν κατάφερε να επιβληθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από πολλές διαφορετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται από τα μέσα ενημερωσης.

Από τους 222 εκλεγμένους του πρώτου γύρου που ταυτοποιήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Ενωμένο Μέτωπο», του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του απερχόμενου κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, δεν πήρε παρά 43 έδρες και το «Μέτωπο της Επιμονής» δέκα.

Πενήντα τέσσερις υποψήφιοι που περιλαμβάνονταν ταυτόχρονα στα ψηφοδέλτια και των δύο συνασπισμών εξελέγησαν χωρίς να είναι δυνατό να ξέρει κανείς ποιο κόμμα θα επιλέξουν να στηρίξουν.

Η ίδια αβεβαιότητα επικρατεί για 89 «ανεξάρτητους» βουλευτές. Εξάλλου η μικρή συντηρητική συμμαχία κατά του Αχμαντινεζάντ «Φωνή του έθνους» κέρδισε δύο έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν επίσης οι τρεις κύριες αναγνωρισμένες θρησκευτικές μειονότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας (χριστιανοί, εβραίοι και ζωροαστριστές).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

πηγή : http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2145999

Advertisements

About this entry