Παπαδήμος: Όχι μόνο μέρα ικανοποίησης αλλά και περισυλλογής

Παρασκευή, 9 Mαρτίου 2012

 

«Πολλοί επενδυτές και πολλοί απλοί πολίτες κατέγραψαν ζημιές και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο όπου και ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης.

 

Με τη φράση «έχουμε μια νέα μεγάλη ευκαιρία, ας μην την χάσουμε», ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έδωσε με αποψινή δήλωσή του, το στίγμα της προοπτικής αλλά και των υποχρεώσεων της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του PSI.

O κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε σημαντική και ιστορική την απόφαση για την απομείωση του χρέους, αλλά τόνισε ότι «συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ανηφόρα. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από τους τόκους και τα χρεολύσια, δεν έχουμε δικαίωμα να τα σπαταλήσουμε. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις δομές της χώρας, να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, να νοικοκυρέψουμε το κράτος».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μια ελπιδοφόρα προοπτική εξόδου από τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου», για την «εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται» και τη «στήριξη των εταίρων που επιβεβαιώνεται».

Ωστόσο επεσήμανε ότι «σε μας ανήκει η καθοριστική ευθύνη να διαμορφώσουμε την πορεία της χώρας. Να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μας, να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ, να κερδίσουμε το μέλλον».

Και συνέχισε: «Με την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους που έχει γίνει ποτέ, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών και ελπίδας για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια σημαντική, θα έλεγα ιστορική, επιτυχία, που έγινε δυνατή με τις συστηματικές, συντονισμένες και σκληρές προσπάθειες πολλών. Με τη βοήθεια των εταίρων μας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, φέραμε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.

Με την ολοκλήρωση των βημάτων που απομένουν, με την τελική έγκριση και υπογραφή της δανειακής συμφωνίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο των τελευταίων μηνών. Πατάμε πια σε στέρεο έδαφος. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί δημόσιο χρέος από τις πλάτες των πολιτών της και των επόμενων γενιών. Με τη μείωση του χρέους κατά περίπου 105 δισεκατομμύρια ευρώ, οι Έλληνες μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε και δημόσια όσα είπε κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου: «Η σημερινή όμως δεν είναι μόνο μέρα ικανοποίησης για όσα έχουν επιτευχθεί. Είναι και ευκαιρία περισυλλογής. Διότι γνωρίζουμε ότι επενδυτές και αποταμιευτές, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες απλοί πολίτες αυτής της χώρας, υπέστησαν σημαντικές ζημιές [περιουσιακές απώλειες]. Και αυτό μας υποχρεώνει να σκεφτούμε τα λάθη μας, τα οποία μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στην αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό παράλληλα ενδυναμώνει τη θέληση και αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Δημιουργεί προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι καταθέσεις, να γίνουν επενδύσεις, να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους».

Οι «αφανείς ήρωες»

Με πρόταση του υπουργού Οικονομικών, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, το υπουργικό Συμβούλιο συνεχάρη τους «αφανείς ήρωες», όπως είπε, ήτοι τους κκ, Γ. Ζαννιά, Γ. Χριστοδούλου και Τ. Μπάνο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έφεραν εις πέρας το πολύπλοκο αυτό εγχείρημα.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενόψει της υποχρέωσης από το νέο Μνημόνιο για κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για την διετία 2013-2015, ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο, ότι έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης μείωσης των δαπανών κατά 1,5% κατ’ έτος, η οποία αντιστοιχεί σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η μείωση των δαπανών αυτών αφορά την Γενική Κυβέρνηση.

Η μελέτη θα χρησιμεύσει στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές ως δέσμη εναλλακτικών προτάσεων για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου συνεκλήθη το Κυβερνητικό Συμβούλιο με την συμμετοχή μόνο υπουργών για να συζητήσει και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου που έχει εκπονήσει ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, και προβλέπει μεταξύ άλλων τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις γενικών και ειδικών γραμματειών, και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Καψής, αργότερα απόψε, αναμένεται δήλωση προς τον ελληνικό λαό του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

 

πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/03/2012_432153

Advertisements

About this entry