Κλιμακώνουν με μπαράζ από νέα μέτρα

Τρίτη 13 Μάρτη 2012

 

Φορολογική εξαχρείωση – διάλυση δαπανών με τα αντιλαϊκά πακέτα του Ιούνη

 

Στο φόντο των πανηγυρισμών της πλουτοκρατίας για το PSI, κυβέρνηση και τρόικα διαμορφώνουν τη λίστα με τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν τον Ιούνη, ενδεχόμενα και νωρίτερα. Χτες, ο «σύμβουλος» του πρωθυπουργού, τραπεζίτηςΓκ. Χαρδούβελης, εκτίμησε ότι θα τους χρειαστεί «μια 20ετία για την ανάκαμψη», προαναγγέλλοντας ατελείωτη λιτότητα και μέτρα, ενώ μίλησε και για μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 5%-5,5% του παραγόμενου ΑΕΠ.

 

Στην προσπάθεια να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός, είπε ότι στο «τέλος του 2012 η Ελλάδα από άποψη βιοτικού επιπέδου θα έχει γυρίσει πίσω μία δεκαετία περίπου», εκτίμηση που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα και ακόμη περισσότερο με τα πολύ χειρότερα που έχουν σχεδιάσει για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Με το πακέτο του Ιούνη και σε ό,τι αφορά τη διάλυση των «δαπανών» έχουν ετοιμάσει:

 • Παραπέρα περικοπές των κύριων συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και για τα ποσά κάτω από 1.300 ευρώ σε κλιμάκωση της καρατόμησης 12% για τα ποσά πάνω από 1.300 ευρώ, που ήδη ψήφισαν.
 • Τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα – πολυτεκνικά, αναπηρίας, φοιτητικά κ.ά. – με την εφαρμογή νέων χαμηλότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, προκειμένου να κόψουν τα επιδόματα αυτά σε δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και σημερινούς δικαιούχους.
 • Παραπέρα συρρίκνωση μέχρι και κατάργηση των επιδομάτων που έχουν απομείνει από το 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο.
 • Περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, με νέες «παρεμβάσεις» μέσα από το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο.
 • Πρόσθετες «παρεμβάσεις» στα ειδικά μισθολόγια για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.).

Στα νέα μέτρα φορολογικής εξαχρείωσης έχουν περιλάβει:

 • Με κεντρική κατεύθυνση τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ δρομολογούν την εκτόξευση της φοροληστείας στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.).
 • Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, που ήδη έχουν συρρικνώσει στα 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με κάποιας μορφής «έκπτωση φόρου». Επίσης, καρατόμηση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας από τα 8 σήμερα, στα 3 ή 4.
 • Νέο τσεκούρι ή και κατάργηση στις ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για τις «εκπτώσεις» για τόκους στεγαστικών δανείων, νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, ιατρικά έξοδα κ.ά.
 • Περικοπές ή κατάργηση στις φορολογικές «απαλλαγές» για αγορά α’ κατοικίας, γονικές παροχές και κληρονομιές.
 • Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης και το αυξημένο αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα στα νησιά Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Καταργούνται και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
 • Για την «απλοποίηση» των κάθε είδους φόρων και τελών πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, προχωρούν με ρυθμίσεις «ενοποίησης» των κάθε είδους χαρατσιών με τη ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο χαράτσι του ΦΑΠ (σήμερα 200.000), που επίσης θα καρατομήσουν.
 • Ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων. Αυτόματα επέρχονται σε μια σειρά άλλα χαράτσια, που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως αυτά που σήμερα μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
 • Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και η πρόταση της ΝΔ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (διανεμόμενων και μη), για τουλάχιστον 5 εκατοστιαίες μονάδες (στο 15% από 20%).
Οι εκβιασμοί πέφτουν βροχή

Στο μεταξύ, την απόφαση της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου να πάει μέχρι τέλους την επίθεση στο λαό, μετέφερε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος«Στόχος τώρα είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε προσερχόμενος. Προκειμένου να αποφύγουν τυχόν νομικές διενέξεις με μερίδες μεγαλοπιστωτών – κατόχους ομολόγων υπό ξένα δίκαια, έκανε έκκληση να ανταποκριθούν να βάλουν στο κούρεμα και το 4% που έχει απομείνει ως «μοναδική, έξυπνη και προσοδοφόρο επιλογή».

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αποφάσεις για την ενεργοποίηση της νέας δανεικής σύμβασης θα παρθούν αύριο Τετάρτη, από την ομάδα εργασίας (euroworking). Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν νέο κύκλο εκβιασμών και εκφοβισμού του λαού σχετικά με τα ποσά των εκταμιεύσεων από το νέο δάνειο, ενόψει και των νέων μέτρων που έχουν προγραμματίσει για φέτος τον Ιούνη. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιχείρησε να εμφανίσει το κούρεμα του ελληνικού κρατικού χρέους ως «μοναδική περίπτωση» στη λυκοσυμμαχία.

 

πηγή : http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6743060&publDate=13/3/2012

Advertisements

About this entry