Η αβεβαιότητα εν όψει των εκλογών ανησυχεί Ε.Ε. και ΔΝΤ

Hμερομηνία δημοσίευσης17-03-12

 

Των Σωτηρη Νικα και Κωστα Καρκαγιαννη

Στον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου κατά την προεκλογική περίοδο αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Μ. Μορς. Την ίδια ώρα, παρόμοιες ανησυχίες εκφράζουν και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν (Task Force), κ. Χ. Ράιχενμπαχ, επισήμανε από την πλευρά του πως οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου.

Ολα αυτά, τη στιγμή που στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Ωστόσο, για να αποφευχθούν -ή έστω να περιοριστούν- καθυστερήσεις, ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, κ. Μπ. Τράα, έστειλε χθες σαφές μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η διαμόρφωση των νέων μέτρων που θα ληφθούν τον Ιούνιο, ύψους τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη Μαρτίου θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα για το τι ξοδεύει και πού το Δημόσιο, ώστε να αποφασιστούν οι νέες περικοπές. Την ίδια περίοδο αναμένεται κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα για να εξασφαλίσει ότι η επεξεργασία των νέων μέτρων θα συνεχιστεί παρά τη διενέργεια των εκλογών.

Ο κ. Μορς, αν και εξέφρασε τις ανησυχίες του για πιθανές καθυστερήσεις, επισήμανε παράλληλα τη δέσμευση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην τήρηση του προγράμματος μετά τις εκλογές. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η «διπλωματική» παρέμβαση του εκπροσώπου του κ. Ολι Ρεν, που έσπευσε να σημειώσει ότι η διενέργεια εκλογών αποτελεί κυριαρχική απόφαση των ελληνικών αρχών και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την Επιτροπή χάρη στις δεσμεύσεις των βασικών κομμάτων. Πάντως, ο κ. Μορς δεν απέκλεισε κάποιες τροποποιήσεις επί του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπονομεύονται οι βασικοί στόχοι του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο «άγχος» του ΔΝΤ κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που εγκρίθηκε το νέο πακέτο στήριξης ήταν να μη χαθεί το καλό «μομέντουμ» στη λήψη μέτρων εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών. Κατά το ΔΝΤ, η σημαντικότερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος τριμηνιαίος έλεγχος που θα γίνει τον Ιούνιο. Και αυτό γιατί τότε θα πρέπει να αποφασιστούν τα νέα μέτρα περικοπών ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική προσαρμογή θα πρέπει να ανέλθει κατά το Ταμείο στα 14 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και καλύτερα αποτελέσματα στο σκέλος του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην τρόικα είναι και οι δηλώσεις του κ. Ράιχενμπαχ. Ο επικεφαλής της Task Force μία μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα δήλωσε χθες ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να μπουν ισχυρές βάσεις για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Σημείωσε, δε, ότι αυτό αποτυπώθηκε και στη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, όπου επισημάνθηκε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τις εκλογές». Οπως υπενθύμισε ο κ. Ράιχενμπαχ, ο κ. Μπαρόζο είχε τη διαβεβαίωση από τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Χθες, ο κ. Μορς παρουσίασε και την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και το νέο Μνημόνιο. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Η μείωση του εργατικού κόστους που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι σημαντική, «αλλά θα πρέπει να μειωθεί άλλο τόσο… Ισως είμαστε στη μέση της διαδρομής», όπως επισήμανε ο κ. Μορς.

«Τώρα στοχεύουμε περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στην αγορά εργασίας, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Μορς, που εκτίμησε ότι η ύφεση το 2011 δεν θα είναι σημαντικά υψηλότερη από το 6,8%.

Αναφερόμενος στην ενισχυμένη επιτήρηση δήλωσε πως θα είναι συνεχής με στόχο να προλαμβάνονται οι αστοχίες, ενώ στο στόχαστρο των νέων μέτρων έθεσε και πάλι τους μισθούς.

 

πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100026_17/03/2012_476110

Advertisements

About this entry