Εξαιρέσεις από το εμπάργκο στο Ιράν

Hμερομηνία δημοσίευσης21-03-12

 

Για την Ελλάδα και άλλες 10 χώρες εάν διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα εισαγωγών πετρελαίου

 

Την Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ιαπωνία, «επιβράβευσε» χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξαιρώντας τις από τις οικονομικές κυρώσεις, διότι έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν. Συγκεκριμένα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των 11 χωρών είναι πλέον ελεύθερα κυρώσεων για 180 ημέρες, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, να παραδέχεται ότι τα μέτρα που έλαβαν για να μειώσουν τις εισαγωγές από το Ιράν «δεν ήταν εύκολα». Οι ΗΠΑ υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις λειτουργούν» και ότι «το μήνυμα προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο», ωστόσο το Πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η απόφαση αποτελεί νίκη για τις 11 χώρες.

«Χρειάστηκε να αναθεωρήσουν τις ενεργειακές ανάγκες τους σε κρίσιμη εποχή για την παγκόσμια οικονομία και να αναζητήσουν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις» τόνισε η κ. Κλίντον, εξαίροντας ιδιαίτερα την Ιαπωνία λόγω των σοβαρών ενεργειακών ελλείψεων που αντιμετώπισε μετά τον περυσινό σεισμό και το τσουνάμι. Η χώρα φέρεται να μείωσε τις εισαγωγές από το Ιράν κατά 15-22% το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Η κ. Κλίντον κάλεσε «και άλλες χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα». Οι ΗΠΑ δίνουν περιθώριο ώς τα τέλη Ιουλίου σε 12 ακόμη μεγάλους εισαγωγείς ιρανικού αργού, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Κορέα, να μειώσουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν. Σημειωτέον ότι βάσει του σχετικού νόμου, ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που διενεργούν συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Τεχεράνης «για αγορά πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου από το Ιράν». Ωστόσο, μπορεί επίσης να επιλέξει να μην επιβάλει κυρώσεις αν αποφασίσει ότι η χώρα που έχει την κύρια δικαιοδοσία επί της τράπεζας έχει «περιορίσει σημαντικά» τον όγκο αργού που αγοράζει. Στις αγορές, βουτιά σχεδόν 2% στις τιμές προκάλεσε η διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας πως είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές για να αντισταθμίσει απώλεια προσφοράς από την Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλ-Ναΐμι, το Ριάντ έχει ικανοποιήσει κάθε αίτημα πελάτη του για πετρέλαιο και είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή στο έπακρο των δυνατοτήτων του, ήτοι στα 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αν χρειαστεί. Σήμερα παράγει 9,9 εκατ. βαρέλια, τη μεγαλύτερη ποσότητα των τελευταίων δεκαετιών. «Μόνη μου αποστολή είναι να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει έλλειμμα προσφοράς στην αγορά» υποστήριξε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα. Ο υπουργός δήλωσε «άγνοια» για τους λόγους ανόδου των τιμών, καθώς η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δαπανήσαμε πολλά χρήματα για να δημιουργήσουμε» την πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα των 2,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως που διαθέτει σήμερα η χώρα. «Την ολοκληρώσαμε το 2009 και σήμερα είναι έτοιμη για χρήση». Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με εκείνη του σεΐχη Σαμπάχ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ του Κουβέιτ, ότι Ιρανοί αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποκλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνά το 35% του αργού που μεταφέρεται διά θαλάσσης διεθνώς. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent υποχωρούσε πάνω από 2 δολάρια, έως και τα 123,20 δολ. το βαρέλι, ενώ εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης κατά 2,74 δολ., στα 105,35. Οι δηλώσεις χαιρετίσθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. Από την πλευρά της, πάντως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι οι τιμές μπορεί να εκτιναχθούν στο 20-30% αν οι ιρανικές εξαγωγές μειωθούν κατακόρυφα, καθώς οι υπόλοιπες πετρελαιοεξαγωγοί θα αργήσουν να προσαρμόσουν τη δική τους προσφορά.

 

πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_21/03/2012_476463

Advertisements

About this entry