Χαμένα 7 δισ. ευρώ στην πληροφορική

Hμερομηνία δημοσίευσης21-03-12

 

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις νέες τεχνολογίες, παρά τον πακτωλό των κοινοτικών κονδυλίων από το 1996 έως και σήμερα

 

Του Βαγγελη Mανδραβελη

 

Τη γύμνια της χώρας σε υποδομές και τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, περιέγραψε χθες η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα έχει ξοδέψει από το 1996 κι εντεύθεν περίπου 7 δισ. ευρώ σε έργα και δράσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά σήμερα κατατάσσεται τελευταία ή προτελευταία χώρα της Ε.Ε. των «27» στους περισσότερους δείκτες που έχει θέσει η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ψηφιακό Θεματολόγιο (Digital Agenta) 2020».

«Εχουμε ξοδέψει 7-8 δισ. ευρώ στον χώρο αυτό και το αποτέλεσμα είναι όχι να πλησιάζουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης (αλλά) να είμαστε η τελευταία ή η προτελευταία χώρα ανά περίπτωση στην Ευρώπη και όχι μόνο», είπε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Π. Τζωρτζάκης. Πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις της χώρας «χαλάνε» αυτόν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού συνυπολογίζονται στη διαμόρφωσή του.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του «Ψηφιακού Θεματολογίου» από την Κομισιόν, η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε 55 επιμέρους δείκτες χρήσης και αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), ενώ μόνον σε 12 δείκτες πλησιάζουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ο μόνος δε από τους 67 δείκτες που αξιολογεί το «Ψηφιακό Θεματολόγιο» και ο οποίος βρίσκεται σε καλή θέση σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, είναι η κάλυψη ευρυζωνικών συνδέσεων που παρέχεται στο σύνολο του πληθυσμού. Αλλά ακόμη και αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι της πολιτείας. Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάκη, η οικονομική κρίση είναι και αποτέλεσμα της απουσίας αξιοποίησης των ΤΠΕ. «Χωρίς πληροφορική, για να μπορέσουμε να κάνουμε διασταύρωση των στοιχείων… είναι αδύνατον να πιάσουμε ποτέ τη φοροδιαφυγή. Δεν χρειάζεται να κάνουμε αεροφωτογραφίες για να βρούμε τις πισίνες, αν δούμε ότι η κατανάλωση του νερού είναι τεράστια», ανέφερε. Απέδωσε δε την κακοδαιμονία του Δημοσίου στην υιοθέτηση των ΤΠΕ ως εργαλείο διοίκησης, στην απουσία συνέχειας ανθρώπων και στρατηγικών της χώρας γι’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα της νέας τεχνολογίας. «Δεν υπήρξε ποτέ συνέχεια όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων, αλλά πολλές φορές ακόμα και μέσα στις ίδιες κυβερνήσεις» τόνισε.

Οι προαναφερόμενες δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που ανακοίνωσε χθες η νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον τομέα των ΤΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Δ. Ρέππα, η νέα αυτή στρατηγική έρχεται σχεδόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές, αλλά δεν θα πρέπει να εξαντλείται στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο. Ο ίδιος τη χαρακτήρισε ως μια ώριμη πολιτική πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη νέα κυβέρνηση. «(Πρέπει) η Ελλάδα και μετά την εκλογική αναμέτρηση να έχει ένα κεκτημένο, να έχει ένα προηγούμενο, να μην ξεκινήσει από παρθένο έδαφος. Πολύ περισσότερο όταν μιλούμε για θέματα που έχουν και μια πτυχή «πονεμένης ιστορίας»…» είπε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι στην παρούσα συγκυρία δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα και ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να εργάζεται μέχρι την παραμονή των εκλογών.

Από την πλευρά του ο κ. Τζωρτζάκης ανέφερε ότι όλα τα κόμματα είναι ενήμερα της συγκεκριμένης στρατηγικής, δεδομένου ότι έχει συζητηθεί επανειλημμένως στη διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε πολλές φορές γι’ αυτό τον σκοπό τους τελευταίους μήνες. «Το κείμενο αυτό για ένα μήνα περίπου είναι στη διάθεση όλων των εκπροσώπων (των κομμάτων). Εχουν γίνει παρεμβάσεις πάνω σε αυτό το κείμενο και έχουμε λάβει πολλά από αυτά τα πράγματα υπόψη μας».

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, υιοθετούνται από την ελληνική πολιτεία όλοι οι στόχοι του «Ψηφιακού Θεματολογίου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2020, όπως και οι ενδιάμεσοι στόχοι μέχρι το 2015. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν συγκεκριμένους δείκτες, όπως π.χ. οι (τακτικοί) χρήστες Διαδικτύου ως ποσοστό του πληθυσμού, το ποσοστό του πληθυσμού που πραγματοποιεί ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό κ.ά., οι οποίοι θα πρέπει να επιτυγχάνονται σε συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα ώς το 2020. Η Κομισιόν θα αξιολογεί την επίτευξη του «Ψηφιακού Θεματολογίου» σε ετήσια βάση. Τέλος, η νέα στρατηγική έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο opengov.gr και σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

 

πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_21/03/2012_476534

Advertisements

About this entry