Παρατεταμένη και βαθιά η κρίση στην Ευρωζώνη

Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 – 2η έκδοση

 

Σε παρατεταμένη κρίση παραμένουν οι καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ η αστική διαχείριση μεγαλώνει τις δυσκολίες επιβίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Από τα προσωρινά στοιχεία της έρευνας της εταιρείας «Markit» το μήνα Μάρτη, για τους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, προκύπτει ότι το 85% των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, που συμμετείχαν στο δείγμα, κατέγραψαν μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, ο οποίος καταγράφει την εξέλιξη της δραστηριότητας στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, υποχώρησε το Μάρτη στις 48,7 μονάδες από 49,3 μονάδες το Φλεβάρη. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η παραγωγή αυξήθηκε οριακά στη Γερμανία και μειώθηκε ελαφρά στη Γαλλία, ενώ συρρικνώθηκε έντονα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Αλλο στοιχείο της έρευνας καταδεικνύει ότι στη Γερμανία οι προσλήψεις σχεδόν «πάγωσαν», λόγω της περαιτέρω υποχώρησης των παραγγελιών, ενώ οι γαλλικές επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση της δραστηριότητας, για πρώτη φορά σε 4 μήνες. Μείωση κατά 2,3% τον περασμένο Γενάρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφουν συνολικά οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη. Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μείωση κατά 3,3% έναντι 3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Δηλωτικό, εξάλλου, των δυσκολιών που μεγαλώνουν για τη λαϊκή οικογένεια από τα βάρβαρα μέτρα των αστικών κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, είναι και το γεγονός ότι οι δαπάνες των ιταλικών οικογενειών για τρόφιμα κατέγραψαν ραγδαία πτώση, φτάνοντας (κατά μέσο όρο) στα επίπεδα του 1981, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του ιδρύματος της τράπεζας Intesa San Paolo.

 

πηγή : http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6764250&publDate=23/3/2012

Advertisements

About this entry