PSI: Παράταση ως τις 4 Απριλίου για την αποδοχή

Δημοσιεύθηκε: 17:25 – 23/03/12 | Τελ. Ενημ.: 21:40 – 23/03/12

 

Παράταση δύο εβδομάδων, έως τις 4 Απριλίου, στην περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ξένου δικαίου και τα δάνεια προς ΟΣΕ,ΟΑΣΑ και ΕΑΣ έδωσε η κυβέρνηση.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς σε κάποιες εκδόσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων ξένου δικαίου δεν συγκεντρώθηκε το απαραίτητο ποσοστό αποδοχήςμέσω εξουσιοδοτήσεων και επομένως θα πρέπει η Ελλάδα να αναμένει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα μπορεί να παρατείνει την προθεσμία ως και τις 15 Μαϊου, οπότε και υπάρχει λήξη ομολόγου. “Η πραγματική προθεσμία είναι στις 15 Μαϊου, αυτή είναι η ημέρα της κρίσης”, δήλωσε πηγή λέγοντας ότι τότε λήγει τίτλος 450 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στις 15 Μαϊου ομόλογο ξένου δικαίου με κυμαινόμενο επιτόκιο, η τιμή του οποίου έχει διατηρηθεί στα 80 σεντς το ευρώ, τιμή υπερδιπλάσια από τα περισσότερα παλιά ελληνικά ομόλογα.

Το πρακτορείο σημειώνει πως οι «αρνητές» του PSI επικεντρώνονται σε μικρές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που εκδόθηκαν από τον ΟΣΕ και λήγουν φέτος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την παράταση

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να παρατείνει μέχρι την 4η Απριλίου 2012 και ώρα 9: 00 (ΩΚΕ) την προθεσμία λήξης για κατόχους κάθε σειράς των ομολόγων της που έχουν εκδοθεί υπό αλλοδαπό δίκαιο καθώς και ομολόγων που έχουν εκδοθεί από κρατικές επιχειρήσεις και που φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να προσφέρουν προς ανταλλαγή τα ομόλογα τους σε συνέχεια των προσκλήσεων που δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική δημοκρατία στις 24 Φεβρουαρίου 2012.

Αντίστοιχα, η περίοδος για υποβολή εντολών συμμετοχής για την προσφορά ομολόγων προς ανταλλαγή σύμφωνα με τις προσκλήσεις αναφορικά με ομόλογα που προσδιορίζονται ως Αλλοδαποί Τίτλοι Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλλοδαποί Εγγυημένοι Τίτλοι, Τίτλοι Ελληνικής Δημοκρατίας και Εγγυημένοι Τίτλοι σε κάθε αντίστοιχη πρόσκληση και πληροφοριακό δελτίο παρατάθηκε μέχρι την 4η Απριλίου και ώρα 9: 00 (ΩΚΕ) (η οποία θα αποτελεί την «Προθεσμία Λήξης» για τους σκοπούς υποβολής εντολών συμμετοχής για την προσφορά για ανταλλαγή των εν λόγω τίτλων σύμφωνα με τις προσκλήσεις).

Ωστόσο κάτοχοι των ομολόγων αυτών δεν θα έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εντολές που έχουν ήδη υποβληθεί, εκτός εάν αυτό επιτρέπεται με βάση την αντίστοιχη πρόσκληση.

Επιπροσθέτως, η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος της να αναβάλλει κατά τη διακριτική της ευχέρεια κάθε συνέλευση ομολογιούχων που έχει συγκληθεί προκειμένου να ψηφίσει επί των προτεινόμενων τροποποιήσεων σύμφωνα με τους όρους κάθε αντίστοιχης σειράς ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή, κάτοχοι ομολόγων κάθε σειράς που έχουν υποβάλλει εντολές συμμετοχής πριν από την ως άνω αναβολή, δεν θα απαιτείται να υποβάλλουν νέα εντολή συμμετοχής.

Εφόσον αναβληθεί μια συνέλευση ομολογιούχων που αφορά σε μια ή περισσότερες σειρές Αλλοδαπών Τίτλων Ελληνικής Δημοκρατίας και Αλλοδαπών Εγγυημένων Τίτλων, η Ελληνική Δημοκρατία θα ανακοινώσει μια νέα ημερομηνία διακανονισμού για αυτές τις σειρές των ομολόγων.

Οι προσκλήσεις για όλες τις υπόλοιπες σειρές των Αλλοδαπών Τίτλων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλλοδαπών Εγγυημένων Τίτλων, Εγγυημένων Τίτλων, Τίτλων Ελληνικής Δημοκρατίας και Ενσώματων Εγγυημένων Τίτλων θα διακανονιστούν στις 11 Απριλίου.

Η Ελληνική Δημοκρατία επεσήμανε ότι από την αρχή είχε ενημερώσει τους πιστωτές της ότι το οικονομικό της πρόγραμμα δεν προβλέπει διαθέσιμα κεφάλαια για τον σκοπό πραγματοποίησης πληρωμών σε ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να λάβουν μέρος στο PSI πέραν των ποσών που αυτοί θα λάμβαναν σε διαφορετική περίπτωση.

Εχουν αποδεχθεί το PSI

Από τα συνολικά ομόλογα ύψους 28 δισ. ευρώ είχαν αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά της Ελλάδας κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 19,3 δισ. ευρώ και η διορία για τα υπόλοιπα 8,7 δισ. ευρώ έληγε σήμερα.

Σημειώνεται ότι στο σκέλος των ομολόγων αλλοδαπού δικαίου συνολικού ύψους 18,2 δισ. ευρώ υπήρξε αποδοχή του προγράμματος από κατόχους ομολόγων 12,3 δισ. ευρώ, οι οποίοι ψήφισαν ταυτόχρονα και υπέρ της ενεργοποίησης των CACs.

Στο σκέλος των εγγυήσεων, επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ, τα 7 δισ. αποδέχθηκαν την προσφορά και ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης των CACs.

Η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ακόμη και με χρεοστάσιο, αν μείνουν εκδόσεις ομολόγων εκτός κουρέματος. «Δεν θα ξαναδιατυπωθεί και δεν θα ξαναϋπάρξει προσφορά από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε με νόημα ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «ξέρουμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου».

 

 

πηγή : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/687578/Article.aspx

Advertisements

About this entry