Λ. Παπαδήμος: Από τα μέσα του 2013 σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία

Παρασκευή, 30 Mαρτίου 2012

 

Την πρόβλεψη ότι από τα μέσα του επόμενου έτους, θα υπάρξει επάνοδος της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης με ευεργετικές επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, έκανε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

«Τα προβλήματα των ταμείων, δεν προέρχονται απ΄ το PSI», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι τους με χορήγηση 42 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας, και πρόσθεσε: «Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, απαιτεί και μία σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων: έλεγχο για περιστολή δαπανών, εξορθολογισμό παροχών, ενοποίηση κλάδων υγείας και επικουρικών ταμείων. Χρειάζεται επιπροσθέτως και σύστημα ελέγχου και είσπραξης των εισφορών και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Η υγεία και ευρωστία του ασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας. Η σταθεροποίησή της, η μετάβασή της σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ενίσχυση της απασχόλησης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να παρέχει το σύστημα ασφάλισης υπηρεσίες στις πολίτες».

Ερωτηθείς από τον Γ. Καρατζαφέρη για το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στους μισθούς, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως θα χρειαστεί όντως την επόμενη διετία η εξοικονόμηση περίπου 12 δισ. ευρώ, αλλά αυτό είναι ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης: «Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, να προετοιμάσει το έδαφος: Έχουν ξεκινήσει μελέτες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και τα υπουργεία, προκειμένου να έχουμε την κατάλληλη στατιστική βάση, να γίνει κατηγοριοποίηση των δαπανών που μπορεί να περισταλούν και με βάση την εξέταση των στοιχείων να γίνουν γενικές προτάσεις. Σήμερα, όμως, δεν είναι δυνατό να κάνει κανείς συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση των δαπανών, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτή η επεξεργασία».

Από πλευράς του, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως μονάχα στο ΙΚΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει εξαντληθεί το 65% της κρατικής επιχορήγησης. «Υπάρχει ένα αποπνικτικό πλαίσιο για τα Ταμεία. Το PSI τους στέρησε τεράστια αποθέματα, όπως και η ύφεση, η ανεργία, οι μειώσεις των μισθών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας πως «ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται την πείνα προ των πυλών, την ανασφάλεια, το αν θα έχει τη σύνταξή του».

«Οι άνθρωποι αυξάνουν, οι εργαζόμενοι λιγοστεύουν, οι λαθρομετανάστες θέλουν την περιποίησή τους, 30.000 πάνε στα στρατόπεδα», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, προτείνοντας τη θέσπιση ενός ειδικού τέλους επί της κατανάλωσης, «που θα το πληρώνουν όλοι: είτε το παιδί με τις πάνες, είτε ο τουρίστας το καλοκαίρι που θα παραγγέλνει έναν μουσακά, είτε ο λαθρομετανάστης -που ένα παντελόνι θα πάει να το πάρει». «Τώρα στην Ελλάδα δουλεύουν 2 εκατ. για λογαριασμό 25 εκατ. Πρέπει ν’ αλλάξουμε νοοτροπία, να κάνουμε ριζοσπαστική πολιτική προς τα μπρος», πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός:

«Η πρόταση που κάνετε, αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης των ελλειμμάτων και μπορεί να εξεταστεί. Εφόσον υπάρχουν ελλείμματα, όμως, θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο».

Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης έθιξε και το ζήτημα της εξαίρεσης των swaps της Goldman Sachs από το PSI, σε αντιδιαστολή με την «αφαίρεση της ταμειακής επάρκειας απ’ τα ταμεία», κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/03/2012_435509

Advertisements

About this entry