«Πέταξαν» οι καταθέσεις σε Ελβετία

Δημοσιεύθηκε: 07:47 – 06/04/12

 

Φτερά προς κατεύθυνση όπου δεν έχει εφαρμογή το κοινοτικό δίκαιο εκτιμάται ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος των ελληνικών κεφαλαίων που ήταν κατατεθειμένα στην Ελβετία, μετά από δύο χρόνια «κουβέντας» για το ενδεχόμενο φορολόγησής τους. Έτσι, όταν -και εάν- ολοκληρωθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας, το υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε… άδεια ταμεία. 

Ενδείξεις των τάσεων επαναπροσανατολισμού των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία προκύπτουν με σαφήνεια από τα στοιχεία που διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτά, οι φόροι επί των τόκων ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία που αποδόθηκαν στο ελληνικό δημόσιο υποχώρησαν από τα 9,9 εκατ. ευρώ το 2009 σε 5,9 εκατ. ευρώ το 2010. 

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον Φ. Σαχινίδη «τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες – εδάφη τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός αφορούν δηλωμένες καταθέσεις επί των οποίων εισπράττονται κανονικά τόκοι και για τις οποίες οι κάτοχοι επομένως μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Παρ’ όλα αυτά, μετανάστευσαν…

Τραπεζικές πηγές παρατηρούν ότι την τελευταία διετία ένα ελάχιστο μέρος της εκροής ελληνικών καταθέσεων των περίπου 70 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε στην Ελβετία, ενώ παράλληλα ελληνικά κεφάλαια, που ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες της Ελβετίας και της Ζυρίχης, λόγω του θορύβου της επιχειρούμενης συμφωνίας φορολόγησής τους, αναζήτησαν ασφαλέστερα καταφύγια σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη ή ακόμα και η Σαουδική Αραβία.

Παρά το γεγονός ότι το πεδίο εφαρμογής της, ως προς το ύψος των καταθέσεων, παραμένει θολό, η συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας δεν φαίνεται να απέχει πολύ. Με δηλώσεις της στο Reuters η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Εβελίνα Σλουμπφ σημείωσε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν τεθεί τα θεμέλια συμφωνίας με πυξίδα τις συμφωνίες που έχουν κλείσει ήδη η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία Ελβετίας – Γερμανίας προβλέπει φόρο:

· 21% έως 41% επί των κεφαλαίων τα οποία έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες από το 2000 και μετά. Ο συντελεστής προσδιορίζεται με βάση το ύψος και τη διάρκεια της κατάθεσης.

· 26,4% ετησίως επί των τόκων από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά.

· Εφάπαξ φορολόγηση 50% για όσους κληρονομούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Με βάση πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε φόρο έως και 41% επί των κεφαλαίων που διατηρούν σε ελβετικές τράπεζες Έλληνες καταθέτες, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της ανωνυμίας τους. Σε αντίθετη περίπτωση, και αφού ολοκληρωθεί η υπό κατάρτιση συμφωνία με την Ελβετία, οι συγκεκριμένοι καταθέτες θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως ακόμα και τις διατάξεις του νόμου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με φόρο έως 45%, και ποινικές διώξεις.

Η αποκάλυψη των στοιχείων στις ελληνικές αρχές δεν είναι απαραίτητο να συνεπάγεται φόρους ή γενικότερα ποινές. Εφόσον τα κεφάλαια έχουν αποκτηθεί νόμιμα, έχουν δηλωθεί και αποδίδονται φόροι επί των τόκων, οι καταθέτες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αν για οποιονδήποτε λόγο, όμως, οι καταθέτες δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, τότε η διατήρηση της ανωνυμίας θα τους στοιχίσει ακριβά.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται πως «η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας». 

Οι ελληνικές μυστικές καταθέσεις στην Ελβετία, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, όμως, και πληροφορίες που ανεβάζουν το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες ακόμα και στο τριπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ.

Πρόσφατα, η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times Deutschland ανέβαζε τις ελληνικές καταθέσεις στα 200 δισ. ευρώ, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει η εκτίμηση του γερμανικού περιοδικού Spiegel που υπολόγισε τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία σε 600 δισ. ευρώ ή περίπου τρεις φορές το ελληνικό ΑΕΠ.

 

πηγή : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/691138/Article.aspx

Advertisements

About this entry