Τράπεζες: Ψάχνει… γλυκαντικό η τρόικα

του Χρ. Κίτσιου 
Δημοσιεύθηκε: 07:43 – 06/04/12

 

Χρήση συμβατών χρηματοοικονομικών μέσων, που να μειώσουν τη ζημία από την ανταλλαγή ομολόγων και κατ’ επέκταση τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζεςκαι θα λειτουργήσουν σαν γλυκαντικό για αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών,αναζητά η τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι το μείζον θέμα, με το οποίο ασχολείται το μόνιμο κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, διενεργώντας σειρά συσκέψεων τόσο με υπηρεσιακούς φορείς (Τ.Χ.Σ., Τ.τ.Ε.), όσο και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος των αλλεπάλληλων επαφών, οι οποίες θα συνεχιστούν αμείωτες και το Σαββατοκύριακο, είναι να κλειδώσει μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα η τελική πρόταση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, ώστε στο υπουργικό συμβούλιο, που προβλέπεται να λάβει χώρα τη Μεγάλη Τρίτη, να εγκριθεί η σχετική πράξη. Υπάρχει βέβαια, και το ενδεχόμενο να πάρει πίσω το χρονοδιάγραμμα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Παπαδήμου.

Παρά την άκρα μυστικότητα με την οποία περιβάλλεται η ατζέντα των συσκέψεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός προβληματισμός έγκειται στη διαμόρφωση πρότασης που να μειώνει τις ζημίες από το PSI plus και επομένως το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Στο τραπέζι, με βάση τραπεζικές πηγές, έχουν πέσει αρκετές προτάσεις τόσο για το πώς θα προσμετρηθεί το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, όσο και για τη χρήση χρηματοοικονομικών μέσων που μειώνουν τη ζημία από την ανταλλαγή ομολόγων.

Κλειδί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ρυθμιστεί τελικώς το θέμα της ζημίας αποτίμησης, την οποία καλούνται να εγγράψουν οι τράπεζες από τα νέα ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αποδέχθηκαν τη δημόσια προσφορά της Ελλάδας για κούρεμα κατά 53,5% του συνόλου (49,5 δισ. ευρώ) των κρατικών ομολόγων (ανεξαρτήτως δικαίου) τα οποία κατείχαν και των δανείων που έχουν χορηγήσει σε ΟΣΕ, ΕΑΣ και ΟΑΣΑ.

Η ζημία, όμως, που θα γράψουν στα βιβλία τους θα αγγίξει το 75% της αξίας των παλαιών ομολόγων, καθώς όπως έγραψε το Euro2day  οι πέντε μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες συμφώνησαν σε ενιαίο χειρισμό με τον οποίο η λογιστική ζημία πλησιάζει την πραγματική οικονομική ζημία.

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει να καλυφθεί με μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, τα γνωστά CoCos (Contingent Convertible), η διαφορά μεταξύ ονομαστικού κουρέματος (53%) και λογιστικής ζημίας (75%).

Πρόκειται στην πράξη για ζημία αποτίμησης, την οποία οι τράπεζες καλούνται να γράψουν αμέσως στα βιβλία τους καθώς τα νέα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες (80%) της ονομαστικής τους αξίας.

Και στηρίζουν το επιχείρημά τους στο ότι οι ζημίες αποτίμησης θα αντιλογιστούν σταδιακά σε βάθος χρόνου, διότι η τιμή του ομολόγου θα τείνει στο 100 όσο θα πλησιάζει στη λήξη του, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Ελλάδα θα βελτιώνει τις μακροοικονομικές της επιδόσεις

Η τρόικα αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το παραπάνω επιχείρημα και εξετάζει τρόπους που να επιτρέπουν τον άμεσο αντιλογισμό της ζημίας αποτίμησης.

«Πρόσφορα χρηματοοικονομικά μέσα υπάρχουν, έχουν εκφραστεί αρκετές ιδέες και κάποιες εξ αυτών έχουν γίνει χειροπιαστές προτάσεις. Υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο, περιμένουμε τοΟ.Κ. από τη Φρανκφούρτη», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Αν η ΕΚΤ δώσει το πράσινο φως, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιλογίσουν περίπου το 21,5% της ζημίας από την ανταλλαγή ομολόγων και θα χρειαστούν έως και 8 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια. Αυτό όχι μόνο θα διευκολύνει την επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής (10%) των ιδιωτών αλλά επίσης θα λειτουργήσει σαν ισχυρό γλυκαντικό για προσέλκυση φρέσκου χρήματος.

Με δεδομένα πάντως τη δυσκολία και τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτεί το εγχείρημα, μια και οποιαδήποτε τέτοιου είδους λύση δεν πρέπει να αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνεςπερί ελεύθερης αγοράς και ίσης αντιμετώπισης, η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες.

Αν η λύση δεν προχωρήσει, τότε είναι πιθανόν η αυξημένη χρήση των CoCos να αποτελέσει εφεδρεία και η τρόικα να αποδεχτεί το αίτημα των τραπεζών, με την προϋπόθεση ότι δεν μπορείνα ξεπερνούν ένα ποσοστό (1% με 2%) των βασικών εποπτικών κεφαλαίων κάθε τράπεζας.

 

πηγή : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/691089/Article.aspx


About this entry