Τροχιοδεικτικές για νέα φορολογική επιδρομή

Παρασκευή 6 Απρίλη 2012

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Επιβολή νέων φόρων 16 – 17 δισ. ευρώ, συστήνει η ΕΕ με επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ και φορολογικό πογκρόμ στη μικροϊδιοκτησία

 

Κλιμάκωση της φορολογικής επίθεσης, με στόχευση τους εργαζόμενους και γενικότερα τα λαϊκά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της τριμηνιαίας έκθεσης για την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

 

Τη στιγμή που τα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από τους αλλεπάλληλους φόρους και χαράτσια, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και το πετσόκομμα των (ήδη πενιχρών) κοινωνικών επιδομάτων, η έκθεση επισημαίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ήταν το 2011 στο 32,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 39,5%. Αρα, πάντα κατά την έκθεση, υπάρχει ακόμα «λίπος για κάψιμο», το οποίο, σύμφωνα με τα σημερινά επίπεδα του ΑΕΠ, αναλογεί σε επιπλέον φόρους, ύψους 16 – 17 δισ. ευρώ!

Αυτό φυσικά που δεν αναφέρουν στην έκθεση, είναι ότι ο επιμερισμός των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα, είναι από τους πιο άδικους σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς υπερφορολογούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, μέσω της άμεσης και ειδικά της έμμεσης φορολογίας, ενώ υπάρχει εκτεταμένη και θεσμοθετημένη φορολογική ασυλία για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους.

Από την άποψη αυτή, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές οι επισημάνσεις της έκθεσης, για τις πηγές από τις οποίες συστήνουν να υπάρξει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αφού ξεζούμισαν το λαό με την ντόπια πλουτοκρατία και τα κόμματά της, η Κομισιόν υποκριτικά απορρίπτει την «αύξηση της φορολογίας της εργασίας», συμπεριλαμβάνοντας όμως σ’ αυτή και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Το σκεπτικό της είναι ότι μία αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα φυσικών προσώπων και στις επιχειρήσεις, πλήττει περισσότερο την «ανάπτυξη» και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθεί.

Οπότε, αν αφαιρέσουμε την άμεση φορολογία, τι απομένει; Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της έμμεσης φορολογίας (κατανάλωση), αλλά και της φορολογίας των ακινήτων. Ευθέως προτείνουν νέες μεγάλες αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο 23%, αλλά και νέα φορολογική επιδρομή στη μικρή κατοικία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα για τα ακίνητα που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τον προηγούμενο Νοέμβρη, επιδιώκουν να τα μονιμοποιήσουν, αλλά να επιβάλουν και νέα.

Ηδη συζητούν την επαναφορά του φόρου για τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση (ζητούν δηλαδή την πληρωμή ενοικίου από μικροϊδιοκτήτες, επειδή μένουν σε δικό τους σπίτι!) τον οποίο είχαν καταργήσει το 1999.

Κι άλλα βάρη στα λαϊκά στρώματα

Το τείχος που σηκώνει η έκθεση στη «φορολόγηση της εργασίας», είναι πέρα για πέρα υποκριτικό, σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και απόλυτα ειλικρινές για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους. Γιατί τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, και τη χορήγηση ενός πενιχρού επιδόματος, το οποίο θα καθοριστεί με εισοδηματικά κριτήρια, σε αυτούς που το εισόδημά τους δεν καλύπτει τα όρια της επίσημης φτώχειας.

Προβλέπει επίσης νέες ανατροπές στη φορολογική κλίμακα, μέσω της μείωσης των φορολογικών κλιμακίων σε μόλις τέσσερα, με παράλληλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για εισοδήματα μεταξύ των 11.000 και 21.000 ευρώ και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το αν θα μειωθεί κι άλλο ή θα καταργηθεί εντελώς το πετσοκομμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εισηγούνται τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών στο 20% από 25% που ισχύει σήμερα, αλλά και αντίστοιχη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση για μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 15% («Ζάππειο 2»), την οποία αντιμετώπισε θετικά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 

πηγή : http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6788889&publDate=6/4/2012

Advertisements

About this entry