Οι «αποκλίσεις» προάγγελος νέων μέτρων…

Παρασκευή 13 Απρίλη 2012 – 2η έκδοση

 

Νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και τα οποία θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά τις εκλογές, προοιωνίζονται τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το τρίμηνο Γενάρη – Μάρτη, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Θα πρόκειται για μέτρα που θα αφορούν το 2012 – όπως προβλέπεται στο μνημόνιο 2 – τα οποία θα προστεθούν στα περίπου 15 δισ. ευρώ, που αφορούν τη διετία 2013 – 2014 και θα ανακοινωθούν τον προσεχή Ιούνη.

 

Μπορεί, επομένως, να καταλάβει ο καθένας ότι αν το πολιτικο σκηνικό δεν ανατραπεί στις εκλογές στις 6 Μάη και δεν ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, ώστε να αποτελέσει τον καταλύτη θετικών εξελίξεων για το λαϊκό κίνημα, το μαρτύριο που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα από την ανελέητη επίθεση συγκυβέρνησης, εγχώριας ολιγαρχίας και τρόικας, θα συνεχιστεί αμείωτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το τρίμηνο Γενάρη – Μάρτη, παρά την καταιγίδα των νέων φόρων που επιβλήθηκαν επί δικαίων και αδίκων, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού – προ της επιστροφής φόρων – διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στο σκέλος των δαπανών, το πιο χαρακτηριστικό είναι η εκτίναξη της πληρωμής τόκων, στα 6,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν το 2011.

Το έλλειμμα, τέλος, του κρατικού προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ, έναντι 4,8 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο και παρουσιάζεται αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά και έχοντας υπόψη τις βουλές του μνημονίου 2, που απαιτεί αυτόματη λήψη μέτρων, σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους, η επόμενη κυβέρνηση του κεφαλαίου που θα σχηματιστεί – αν καταφέρει να σχηματιστεί – θα ανακοινώσει νέα «διορθωτικά» μέτρα.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το τρίμηνο Γενάρη – Μάρτη, ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ ( έναντι 11,7 δισ. το 2011) από τα οποία τα 11,4 δισ. αφορούν έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 1,4 δισ. έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ). Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι, ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού – προ της επιστροφής φόρων – ανήλθαν στα 11,9 δισ. ευρώ και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τις επιδόσεις του 2011. Πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τα άγρια φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσαν διαδοχικά τον προηγούμενο Ιούνη και Νοέμβρη (χαράτσια σε ακίνητα, νέα φορολογία στα εισοδήματα, φόρος επιτηδεύματος κ.λπ.), τα συνολικά έσοδα δεν αυξήθηκαν, καθώς την ίδια περίοδο η οικονομική κρίση βάθυνε περαιτέρω.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,1 δισ. ευρώ (έναντι 16,5 δισ. το 2011) από τις οποίες 19,2 αφορούν δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων και των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους και 500 εκατ. ευρώ δαπάνες του ΠΔΕ.

 

πηγή : http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6802164&publDate=13/4/2012

Advertisements

About this entry