Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ

NAFTEMPORIKI.GR Σάββατο, 14 Απριλίου 2012 12:28

 

Εντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) καθώς όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, πάνω από ογδόντα εταιρείες έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον και αγόρασαν σεισμογραφικά δεδομένα για έρευνες, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης που περιλαμβάνει 12 οικόπεδα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Συλικιώτης, η Κύπρος έχει δεσμευτεί για ανοικτή διαδικασία προσφορών στις 11 Μαΐου – δέσμευση που όπως σημείωσε, προσδίδει κύρος στη διαδικασία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οπως επίσης ανέφερε ο Κύπριος υπουργός, η Δανία, η οποία αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μελετήσει κανονισμούς χρηματοδότησης για θέματα υποδομών και μεταφοράς φυσικού αερίου, στο προσεχές άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Η διαδικασία ολοκλήρωσης των προγραμμάτων χρηματοδότησης θα βρίσκεται σε εξέλιξη επί κυπριακής προεδρίας, που αρχίζει τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ θέματα ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ‘Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο κ. Λίμπερμαν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται και το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Συλικιώτης να ταξιδέψει προσεχώς στο Τελ Αβίβ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αναστασιάδη.

 

πηγή : http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2165217

Advertisements

About this entry