Ελλειμμα 4,1 δισ. ευρώ στο α’ δίμηνο

Παρασκευή 20 Απρίλη 2012

 

Εκροές κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων, μερισμάτων και κερδών στο εξωτερικό

 

Ανθεκτικά ακόμη και μέσα σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, κάθετης υποχώρησης των εμπορικών δοσοληψιών, βύθισης και του παραγόμενου ΑΕΠ, αποδείχνονται τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας, που για φέτος σωρεύονται με ρυθμό πάνω από 2 δισ. ευρώ το μήνα. Η κατάσταση έχει να κάνει με την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων με τα άλλα κράτη και αγορές, είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, της υποκατάστασης της ντόπιας παραγωγής με εισαγωγές, της πρόσδεσης της χώρας στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι, στο δίμηνο φέτος, οι εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών διαμορφώνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, έφτασαν ήδη στο 1,4 δισ. ευρώ και αποτελούν πάνω από το53% του συνολικού ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, για το 2μηνο Γενάρης – Φλεβάρης του 2012 το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. ευρώ με τα ελλείμματα από τις κάθε είδους οικονομικές δοσοληψίες – ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – να διαμορφώνονται στα 2,6 δισ. ευρώ.

Στο 2μηνο του 2012:

Εμπορικό έλλειμμα: Εφτασε στα 4,1 δισ. ευρώ (από 5,6 δισ. ευρώ πέρσι) με υποχώρηση 26,8%. Η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων υποχώρησε στα 7,3 δισ. ευρώ (από 8,2 δισ. ευρώ). Η αξία των εξαγωγών έφτασε στα 3,2 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. ευρώ) με αύξηση 23%. Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι βιομήχανοι και μεγαλοεξαγωγείς πέτυχαν να αυξήσουν με εκρηκτικούς ρυθμούς τους εμφανιζόμενους τζίρους τους στις αγορές του εξωτερικού σε κραυγαλέα αντίθεση με τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του επιπέδου της βιομηχανικής παραγωγής.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Τα κάθε προέλευσης ελλείμματα έφτασαν σε 4,1 δισ. ευρώ (από 5,6 δισ. ευρώ πέρσι). Ο ρυθμός υποχώρησης διαμορφώνεται σε 11,6% και έχει να κάνει με τη συρρίκνωση των οικονομικών δοσοληψιών.

Υπηρεσίες: Καταγράφεται ενίσχυση του πλεονάσματος στο 1 δισ. ευρώ (από 663 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων κεφαλαίων από τα κοιναγορίτικα ταμεία σε αυτά των μονοπωλίων (ντόπιων και ξένων) που δραστηριοποιούνται μέσα στη χώρα. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή τόκωνμερισμάτων και κερδών φτάνουν στο 1,4 δισ. ευρώ, περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Το αντίστοιχο κονδύλι που εισέπραξαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις «μπίζνες» τους στις αγορές του εξωτερικού ενισχύθηκε στα 514 εκατ. ευρώ (από 510 εκατ. ευρώ πέρσι). Οιταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται στα 237 εκατ. ευρώ (από 287 εκατ. ευρώ).

 

πηγή : http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6808830&publDate=20/4/2012

Advertisements

About this entry