Οι δεσμεύσεις Σαμαρά για την οικονομία

Δημοσιεύθηκε: 11:30 – 22/04/12 | Τελ. Ενημ.: 13:27 – 22/04/12

 

Θα τα αλλάξουμε όλα, και το μοντέλο ανάπτυξης, και το σύστημα διακυβέρνησης τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματος στον τομέα της οικονομίας.

Έχουμε σχέδιο ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν. Δ, υπογραμμίζοντας ότι «αποδεχόμαστε πλήρως τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους αλλά και τις βασικές πολιτικές των αποκρατικοποιήσεων που έχουν τεθεί από τους εταίρους μας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι «πρέπει να κινηθούμε με βάση την ιδεολογία μας. Πρέπει να μπει τέρμα στην αριστερή ιδεολογία που στιγμάτισε τον επιχειρηματία. Πρέπει να στηθεί ξανά στα πόδια της η μεσαία τάξη».

«Δεν μπορώ να αλλάξω το κράτος μαζί με αυτούς που θέλουν το κράτος τεράστιο. Γι’ αυτό ζητώ καθαρή εντολή», είπε ο Σαμαράς. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει σχέδιο και την αριστερά ότι κερδοσκοπεί πολιτικά στην κρίση. Για τα νέα κόμματα, σημείωσε, ότι λένε ανέξοδα ωραία λόγια στους ψηφοφόρους.

Σημείωσε ότι το έλλειμμα έπρεπε να μειωθεί με περιστολή της δαπάνης και όχι με οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές. Εμεις «τσακωθήκαμε» με τους εταίρους μας γιατί πιστεύαμε από την αρχή ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη».

Στόχος η ανάπτυξη – Αμεσα τέσσερα νομοσχέδια

Τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη γιατί για κάθε 1% που ανακάμπτει το ΑΕΠ, δημιουργούνται ή σώζονται 45.000 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, «για κάθε 1% που μειώνεται η ύφεση, μειώνεται κατά 1 δισ. και το έλλειμμα».

Στις εξαγγελίες περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- μείωση φορολογικού συντελεστή των εταιρειών στο 15%, ανώτατος συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα στο 32% και μειωμένος ΦΠΑ. Δεν μπορούν να γίνουν άμεσα αλλά είναι στο στόχος, είπε. Προτείνει επιδότηση 2% για δέκα χρόνια στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ένα «δίκαιο» φόρο στα ακίνητα και πάγωμα αντικειμενικών τιμών.

Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ότι το κόμμα του έχει έτοιμα 4 νομοσχέδια για την επόμενη ημέρα των εκλογών, τα οποία θα αφορούν:

1) Ταμεία (συντάξεις και ασφαλιστικό).
2) Φορολογικό νομοσχέδιο για απλοποίηση του συστήματος.
3) Περικοπή δαπανών με μέτρα περιστολής σπατάλης.
4) Πολυνομοσχέδιο για ανάπτυξη με θεσμικές παρεμβάσεις για μείωση γραφειοκρατίας και διαφθοράς.

Υποσχέθηκε αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων, μέτρα για πολύτεκνους και κτηνοτρόφους. «Θα χρειασθούν ισοδύναμα μέτρα 550 εκατ. ευρώ ανέφερε», σημειώνοντας ότι μπορούν να βρεθούν. Ισοδύναμα μέτρα είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και η μείωση των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ. Τα δυο αυτά μέτρα μπορεί να αποδώσουν το κάθε ένα 300 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ταυτόχρονα και κωδικοί στον προϋπολογισμό που μπορούν να γίνουν περικοπές 450 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς να επηρεαστούν μισθοί, σημείωσε.

Για τους δανειολήπτες που η δόση του δανείου ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα πληρώνουν μόνο τόκο για μια τριετία, με ανοικτό ενδεχόμενο επέκτασης του χρονικού διαστήματος. «Υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα. Μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε αυτοί που έχουν πρόβλημα να πληρώνουν για μια τριετία μόνο τόκους», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Για τους ομολογιούχους που υπέστησαν το κούρεμα: «Πρέπει να αποζημιωθούν». Μπορεί να γίνει, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, με φορολογικές διευκολύνσεις και επενδυτικά κίνητρα (όταν πρόκειται για επιχειρήσεις), αλλά τώρα δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να αποφασιστούν τον Ιούνιο υποστήριξε ότι μπορούν να βρεθούν από τις περικοπές σπατάλης. Σημείωσε ότι το κόμμα του υπολόγισε σε 18,4 δισ. τις περικοπές σπατάλης που μπορούν να γίνουν. Ανέφερε ως παράδειγμα το 1 δισ. που μπορεί να εξοικονομηθεί αν παταχθούν φαινόμενα κλοπών, όπως αυτά στο ΙΚΑ Καλλιθέας.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα για 13ο και 14 μισθό. «Θα κάνω τα πάντα για να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές».

Παράλληλα, έκανε λόγο για άμεση μείωση του κράτους και πάταξη της γραφειοκρατίας:«Ξεκινάμε με 15 υπουργεία. Στόχος είναι τα 10 υπουργεία. Θα μειώσουμε τις υπογραφές. Θα ξέρουμε κάθε υπόθεση πού κολλάει και γιατί κολλάει. Θα υπάρχει έκτακτος μηχανισμός από ειδικούς που θα παρακολουθεί τις επενδύσεις και θα λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό».

Προανήγγειλε ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων ΔΕΚΟ ή δραστηριοτήτων του Δημοσίου. Τρένα και αστικές συγκοινωνίες, που επιβαρύνουν ετησίως το Δημόσιο με έλλειμμα πάνω από 1,5 δισ. «Κόμπος που δεν λύνεται, κόβεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως οι βασικές υποδομές θα μείνουν στο κράτος. Παράλληλα είπε πως το πρόγραμμα του περιλαμβάνει σπάσιμο ή συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

Μέτρα για ρευστότητα, φορολογία και οικοδομή

– Αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ 14,5 δισ. ευρώ. Στις πρώτες 100 ημέρες να φέρουν από δύο έργα το κάθε Επιμελητήριο.
– Φορολογική αμνήστευση για την επιστροφή των καταθέσεων.
– Οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων με χωροταξικό σχέδιο. «Οι ιδιοκτήτες θα πάρουν κανονικές άδειες, να μπορούν να κληρονομούν, να κατασκευάζουν και να πωλούν τα ακίνητά τους».
– Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και στήριξη τους με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα πάνε στην πραγματική οικονομία.
– Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων. Φέτος θα αποπληρωθούν 4,5 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος. Υπάρχει η πρόβλεψη στη δανειακή σύμβαση μετά από δικές μας πιέσεις, υποστήριξε.
– Παραχωρήσεις περιφερειακών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια)
– Προγράμματα επιδότησης εργασίας για άνεργους νέους.
– Μέτρα για οικοδομή.
– Επιδότηση των στεγαστικών δανείων για α’ κατοικία με 2% για δέκα χρόνια. Στόχος είναι να στηριχθεί η οικοδομή. 
– Επανεκκίνηση έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες.
– Μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων στο 15%. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο, αλλά μπορούμε να προγραμματίζουμε», σημείωσε.
– Οριστική νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
– Αντικατάσταση ειδικού τέλους ακινήτων με νέο ΕΤΑΚ που θα είναι πιο δίκαιο.
– Πάγωμα αντικειμενικών αξιών. «Οι αντικειμενικές αξίες δεν θα αυξηθούν τώρα που οι εμπορικές αξίες έχουν πέσει χαμηλότερα», σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αναπτυξιακοί πυλώνες στους οποίους θα επικεντρωθεί μια κfυβέρνηση Ν.Δ. τους επόμενους μήνες είναι οι μαρίνες, η ανασύσταση των ναυπηγείων, η δημιουργία διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά, η καθετοποίηση και εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, η ενεργειακή επεξεργασία των απορριμμάτων και ο προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής, με στόχο την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού μείγματος στην Ε.Ε.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για προγράμματα αύξησης του τουρισμού και φορολογικές διευκολύνσεις σε όσους ξένους θέλουν να μείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και διευκολύνσεις στην παροχή βίζας.

Τιμές

«Θα εγκαινιάσουμε την ηλεκτρονική αγορά και το δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων για να σταματήσει να υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των τιμών στην αγορά και των τιμών στο χωράφι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΝΔ.

«Πρέπει να σπάσουμε τα καρτέλ σε όλες τις αγορές. Θα ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ανεβεί στο διαδίκτυο η διαφορά των τιμών στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εσωτερική υποτίμηση αφορά και τη μείωση των τιμών. Σε αυτό το μέτωπο θα δώσουμε τη μάχη», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Αξιοποίηση περιουσίας Δημοσίου

Σε ομαλές συνθήκες η περιουσία ξεπερνά το σύνολο του χρέους. Τώρα είναι μπλοκαρισμένα. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να «καθαρίσουν» οι τίτλοι και οι χρήσεις γης. Μετά θα δημιουργήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να δημιουργήσουμε υπεραξίες στον πλούτο μας. Αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Διαθρωτικές αλλαγές

Συγκέντρωση στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. «Πρικοδότηση» της τοπικής αυτοδιοίκησηςμε ίδιους πόρους ώστε να μην είναι επαίτες. Θα πάρουν ποσοστό από το νέο ΕΤΑΚ. Δημοτικά ΣΔΙΤ για να δοθεί ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

Φοροδιαφυγή

Εχουμε παρουσιάσει πρόγραμμα, τόνισε ο κ Σαμαράς, κάνοντας λόγο για μικρότερους φορολογικούς συντελεστές ώστε να μειωθούν τα κίνητρα. Δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε άμεσα, επανέλαβε, αλλά μπορούμε να το διαπραγματευτούμε αμέσως. Εχουμε ως τελικό στόχο τρεις συντελεστές ΦΠΑ (5% για το τουριστικό πακέτο, 9% και 19%) και μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32%, ανέφερε. Για τις επιχειρήσεις, επανέλαβε ότι τελικός στόχος είναι η φορολόγηση με ένα συντελεστή 15%. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα ζητήσει τη διατήρηση του χαμηλού νησιωτικού ΦΠΑ.

Για τη φοροδιαφυγή ανέφερε ότι στόχος είναι να μειωθεί η δυνατότητα συναλλαγής φορολογούμενου-εφοριακού μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τέλος, σημείωσε ότι η ΝΔ σκοπεύει να αυξήσει τις ποινές σε όσους εξακολουθήσουν να φοροδιαφεύγουν μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

 

πηγή : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/694277/Article.aspx

Advertisements

About this entry