Τελευταία ελπίδα στη σύσκεψη των αρχηγών

Δημοσιεύθηκε: 20:17 – 11/05/12 | Τελ. Ενημ.: 21:07 – 11/05/12

 

Χωρίς αποτέλεσμα, μετά την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρέρχεται και η διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος θα συναντήσει το μεσημέρι του Σαββάτου τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραδώσει την εντολή.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται έτσι στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Κ. Παπούλια με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι έφθασε η ώρα της ευθύνης για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τσίπρας: Κανείς δεν δικαιούται να εφαρμόσει το Μνημόνιο

Την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που προτείνει ο Φ. Κουβέληςγια οικουμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως τόνισε, στη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην πρόταση για κυβέρνηση με τη δική μας συμμετοχή, που στην ουσία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του μνημονίου. «Την άρνηση σε αυτό το σχέδιο δεν την δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την έδωσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του», σημείωσε. «Και οι δυο δεν κατάλαβαν το μήνυμα των εκλογών».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι με το πρόγραμμά τους για εφαρμογή του μνημονίου. «Ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς γίνεται κουραστικός προσπαθώντας να στοχοποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αφήσουν «την καραμέλα της επιστροφής στη δραχμή».

Απαντώντας στα περί αντιευρωπαϊκής αριστεράς, σημείωσε ότι «οι δικοί μας συνομιλητές και ομοιδεάτες στην Ευρώπη στάθηκαν στο πλευρό του ελληνικού λαού. Οι δικοί του ομοιδεάτες είναι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί».

«Μετά τη χθεσινή μετατόπιση του Φ. Κουβέλη είχαμε σήμερα και την ευθυγράμμιση Σαμαρά με την πρόταση για οικουμενική. Έχουμε κοινή γραμμή τριών κομμάτων που ζητά συνέχιση μνημονίου με αριστερό άλλοθι», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Φώτη Κουβέλη, σημείωσε ότι «ελπίζω ότι θα μείνει μέχρι τέλους σταθερός στην θέση του ότι δεν θα συμμετάσχει και δεν θα στηρίξει τέτοια κυβέρνηση«.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις δυνάμεις να μιλήσουν επί της ουσίας και «να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις».

Η ουσία, υπογράμμισε, είναι τα μέτρα λιτότητας που υφίσταται ο ελληνικός λαός. «Η κυβέρνηση που μας ζητάνε να μετέχουμε θα επιμείνει στην κατάργηση της μετενέργειας, ναι ή όχι; Θα επιμείνει στη μείωση μισθών, ναι ή όχι; Θα επιμείνει στα 77 μέτρα, ναι ή όχι;».

«Ας σταματήσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις απαγκίστρωση, χαλάρωση πριν η ύφεση καταστρέψει το λαό», κατέληξε.

Βενιζέλος: Επιστρέφω την εντολή

Ελπίζω στη φάση της διαβούλευσης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκεφτούν όλοι πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, μετά την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση θα ενημερώσει το μεσημέρι του Σαββάτου τον Κάρολο Παπούλια. «Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους», σχολίασε.

Τόνισε δε ότι το μήνυμα της κάλπης έδειξε ότι ο λαός θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, θέλει το ευρώ και επιστροφή στην ασφάλεια και την ομαλότητα.

Αναφέρθηκε στην πρόταση Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με στόχο την παραμονή στο ευρώ και την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, προσθέτοντας ότι με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και τον Αν. Σαμαρά προκύπτει σύμπτωση επί της αρχής για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. 

Σημείωσε ότι τώρα πλέον, μετά τις θυσίες του λαού και την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, υπάρχει προοπτική «να πέσει χρήμα στην αγορά».

Χαρακτήρισε δε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητη προϋπόθεση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. «Η εκλογική άνοδος ενός κόμματος συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη, είπα στον κ. Τσίπρα. Αλαζονεία και μικροπολιτική με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές δεν αρμόζει», εξήγησε, εκτιμώντας ότι μια επανάληψη των εκλογών δεν αποτελεί λύση καθώς δεν θα αλλάξει και τους συσχετισμούς.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Ας μην αγωνιά ο κ. Τσίπρας

Άμεση ήταν η απάντηση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελπίδα που εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας να μείνει σταθερός ο κ. Κουβέλης στη θέση του ότι δεν θα συμμετάσχει σε τέτοια κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική. Εάν ο κύριος Τσίπρας θέλει να «αγωνιά» για την δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία. 

Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς«.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή, ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία».

 

πηγή : http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/698860/Article.aspx

Advertisements

About this entry