Εκβιασμοί για τη θωράκιση του ευρωμονόδρομου

Τετάρτη 16 Μάη 2012

 

Η διαχείριση της βαθιάς κρίσης μεγαλώνει τα αδιέξοδα και τους ανταγωνισμούς στη λυκοσυμμαχία

 

Το εκβιαστικό δίλημμα«ευρώ ή δραχμή» βάζουν μπροστά στο λαό οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), προσφέροντας ταυτόχρονα χείρα βοηθείας στα εγχώρια κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Το έναυσμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της ΓερμανίαςΒ. Σόιμπλε, που προσέδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις επικείμενες εκλογές, για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή όχι.

 

«Αν η Ελλάδα, και αυτό είναι η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας, θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τα προαπαιτούμενα. Διαφορετικά δεν είναι δυνατό. Κανένας υπεύθυνος υποψήφιος δεν πρέπει να το κρύψει αυτό από το εκλογικό σώμα», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά την είδηση για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Σόιμπλε ανέφερε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας ότι το ελληνικό πρόγραμμα δανειοδότησης παραμένει εν ισχύ και πρέπει να εφαρμοστεί. «Είναι ξεκάθαρο ότι η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη» πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφέροντας ότι «τo συζητήσαμε ανοιχτά και περιμένουμε τις επόμενες εξελίξεις».

Αναπαράγοντας έμμεσα τις βολικές για το σύστημα αυταπάτες, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει χαλάρωση δήθεν των όρων του μνημονίου, αν σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλοι οι υπουργοί που προσήλθαν στη συνάντηση «είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί», αλλά τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια λειτουργική ελληνική κυβέρνηση και χρειαζόμαστε στήριξη στο ελληνικό κοινοβούλιο».Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «δεν συζητήσαμε καθόλου αν κάτι χρειάζεται αλλαγή στην εφαρμογή του προγράμματος» και στο ίδιο πνεύμα τόνισε ότι κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα«δεν αναγνώρισαν ξεκάθαρα ότι για την παραμονή στην Ευρωζώνη κάποια πράγματα είναι απαραίτητα».

Σενάρια για την Ευρωζώνη

Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα αποτελεί «μια σοβαρή αντιξοότητα»εκτίμησε χθες στη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο Βερολίνο. «Είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την εμπιστοσύνη που απαιτείται επειγόντως για την ικανότητα για μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας»,δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, εκφράζοντας «τη μεγάλη του ανησυχία».

«Οι Ελληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς,Μισέλ Μπαρνιέ, κληθείς να σχολιάσει, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εκοφίν, την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας, δήλωσε προκλητικά ότι «οι προσπάθειες που καλείται να καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του δυσβάστακτου», ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση «που συνδυάζει πειθαρχία και αλληλεγγύη», μαζί με τους εταίρους της και όχι μόνη της.

«Το ΔΝΤ εύχεται η Ελλάδα να μην αποχωρήσει από το ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, σε γαλλικό κανάλι, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντως προετοιμασμένοι τεχνικά για παν ενδεχόμενο». Σημειώνεται ότι η συνέντευξη της Λαγκάρντ ήταν μαγνητοσκοπημένη και οι δηλώσεις έγιναν πριν την αποτυχία της τελευταίας απόπειρας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε», τόνισε η Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει το περιθώριο ευελιξίας στην νομισματική πολιτικής της και μπορεί να μειώσει επιπλέον τα επιτόκιά της». Σε άλλη δήλωσή της χαρακτήρισε επικίνδυνη μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι«μια έξοδος της χώρας από το ενιαίο νόμισμα θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανάπτυξη, το εμπόριο και τις κεφαλαιαγορές».

Τα σενάρια για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, τροφοδότησε και η κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία δήλωσε ότι έχει εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιαν Κιις ντε Γιάγκερ.«Ως υπουργικό συμβούλιο λαμβάνουμε υπόψη διαφορετικά σενάρια. Ακόμη κι αν δεν τα περιμένουμε, θα πρέπει να τα έχουμε υπολογίσει για λόγους ασφάλειας. Δεν είναι, όμως, η πολιτική της Ευρώπης», είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Βαριά η σκιά της κρίσης

Ολες οι παραπάνω εξελίξεις, καταγράφονται στο φόντο της κρίσης που βαθαίνει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, τόσο έναντι του δ΄τριμήνου του 2012, όσο και έναντι του α΄τριμήνου του 2011. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2012, έναντι αύξησης 0,8% στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Εναντι του δ΄τριμήνου του 2011, όταν η ανάπτυξη είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μηδενικός.

Ιδια είναι η εικόνα και για τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Eurostat, η οικονομία της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμη στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Τα στοιχεία για το δ΄τρίμηνο του 2011 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, σε 0,1% έναντι 0,2% που είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Σε ετήσια βάση, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012, από 1,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Στο σύνολο του 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,7%. Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανήλθε στο 86% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, από 85,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Αντίστοιχα, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2011 στο 5,2% του ΑΕΠ και η ανεργία βρίσκεται σε υψηλό 12ετίας.

Στην Ιταλία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς βαθαίνει η κρίση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τριών τελευταίων ετών, κατά 0,8%. Σε ετήσια βάση, το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης 26 ιταλικών τραπεζών από μία έως τέσσερις βαθμίδες, επικαλούμενη την μειωμένη κερδοφορία του κλάδου και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Η αξιολόγηση της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας UniCredit υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα, όπως και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Intesa. Ο οίκος Moody’s αναμένεται να προχωρήσει αυτό τον μήνα σε υποβαθμίσεις περισσότερων από 100 ευρωπαϊκών τραπεζών, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Γερμανία. Μεταξύ των τραπεζών αυτών, είναι η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Γερμανίας, κατέγραψε ανάπτυξή 1,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012. Στο δ΄τρίμηνο του 2011, ο ρυθμός ανάπτυξης – σε ετήσια βάση – ήταν 1,5%. Εναντι του τελευταίου τριμήνου του 2011, όταν είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% – σε τριμηνιαία βάση – η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,5%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Η Κομισιόν, στις εαρινές της προβλέψεις, στις 11 Μαΐου, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη φέτος στη Γερμανία θα διαμορφωθεί στο 0,7% και στο 1,7% το 2013.

 

πηγή : http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6850964&publDate=16/5/2012

Advertisements

About this entry