Ορκίστηκαν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης

17/5/2012 10:16

Ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό-πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Της ορκωμοσίας προήδρευσε ο Δ’ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής.

Οι βουλευτές έδωσαν τον όρκο στο Ευαγγέλιο, πλην της πλειονότητας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ – οι αρχηγοί των οποίων κατέθεσαν με γραπτές δηλώσεις τις αντιρρήσεις τους για τον θρησκευτικό όρκο – αλλά και των τριών βουλευτών Αχμέτ Χατζη Οσμάν, Χουσεϊν Ζεϊμπεκ και Καραγιουσούφ Αïχάν, οι οποίοι ανήκουν στο μωαμεθανικό θρήσκευμα και ορκίστηκαν κατόπιν στο κοράνι. Στο Ευαγγέλιο ορκίστηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Της ορκωμοσίας προηγήθηκε ο αγιασμός, στην αίθουσα της Ολομέλειας, τον οποίο τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από μέλη Ιεράς Συνόδου. Τον αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συνόδευσε, κατά παράδοση, στην αίθουσα της Ολομέλειας ο νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου προσωρινός γραμματέας της Βουλής βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Δήμας.

Στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής δεν συμμετείχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία του για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Ανδρουλάκης όσο διήρκεσε η τελετή της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών παρέμενε εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας. Αργότερα, ωστόσο, προσήλθε στην υπηρεσία του Μητρώου των βουλευτών για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία και να υπογράψει.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3), όσοι βουλευτές απουσιάζουν, καθώς και όσοι αποκτούν βουλευτική ιδιότητα κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, δίνουν τον όρκο σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Ως εκ τούτου ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να ορκιστεί αύριο οπότε η Βουλή συνεδριάζει για την εκλογή προεδρείου. Ειδικότερα, το πρωί θα γίνει η εκλογή του προέδρου και το απόγευμα η εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων. Η ΝΔ προτείνει το Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου της Βουλής και για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων αντίστοιχα τους Γιάννη Τραγάκη, Σπύρο Ταλιαδούρο και Θανάση Νάκο. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, η σειρά με την οποία προτείνονται για τις θέσεις των αντιπροέδρων οι βουλευτές, σχετίζεται με τον χρόνο της πρώτης εκλογής τους στο Κοινοβούλιο.

Εξάλλου, λίγο μετά της 12.00 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Με την ολοκλήρωσή της πήραν σειρά οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.

Το νέο σχήμα είναι ολιγομελές, καθώς αποτελείται από 16 υπουργούς, οι οποίοι είναι κυρίως καθηγητές ΑΕΙ, πρώην υπουργοί και διπλωμάτες.

Αναλυτικά η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Παναγιώτης Πικραμμένος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Παύλος Αποστολίδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αντώνιος Μανιτάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γεώργιος Ζαννιάς

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέτρος Μολυβιάτης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Φράγκος Φραγκούλης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ιωάννης Στουρνάρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γρηγόριος Τσάλτας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Σίμος Σιμόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αντώνιος Ρουπακιώτης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Χρήστος Κίττας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ναπολέων Μαραβέγιας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΩΜΑΤΩΝ

Χρήστος Γεραρής

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ελευθέριος Οικονόμου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τατιάνα Καραπαναγιώτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αντώνιος Αργυρός

 

πηγή : http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2179646

Advertisements

About this entry